FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PBZ: rast neto dobiti za 16,7 posto

Autor: nbrc
ZAGREB, 29. travnja 2011. (Hina) - Privredna banka Zagreb (PBZ) u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila neto dobit u iznosu 213,5 milijuna kuna, što je 30,5 milijuna kuna ili 16,7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, podaci su iz tromjesečnog izvješća PBZ-a objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni prihod od kamata PBZ-a iznosio je 873,6 milijuna kuna, što je povećanje za 3,3 posto ili 27,8 milijuna kuna, dok su kamatni troškovi smanjeni za 51 milijun kuna i iznosili su 332,3 milijuna kuna. Tako je neto kamatni prihod PBZ-a u prvom tromjesečju povećan za 17,1 posto, na 541,2 milijuna kuna.

Neto prihod od naknada i provizija iznosio je 119,1 milijun kuna, što je u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje povećanje za 5,9 milijuna kuna ili za 5,2 posto.

"Prošlogodišnje makroekonomske prilike u zemlji nastavljaju negativno utjecati i na tekuće razdoblje", ističu iz PBZ-a i navode da su troškovi vrijednosnog usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosili 87,9 milijuna kuna, što je za 17,8 posto više nego lani.

Imovina PBZ-a na kraju prvog tromjesečja iznosila je 65,4 milijarde kuna, što je 2,8 postotno smanjenje u odnosu na kraj prošle godine.

Po podacima iz izvješća, najveći segment imovine čine krediti komitentima s udjelom od 67,9 posto, gotovina i depoziti kod Hrvatske narodne banke s udjelom od 12,1 posto i depoziti kod drugih bankarskih institucija s udjelom od 7,6 posto.

Konsolidirani podaci za PBZ Grupu pokazuju da je neto dobit grupe u prvom tromjesečju ove godine iznosila 287 milijuna kuna, što je povećanje za 56,8 milijuna kuna ili za 24,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Tijekom prvog tromjesečja ove godine PBZ Grupa je izdvojila 88,9 milijuna kuna za vrijednosno usklađivanje i rezervacije za gubitke što je, kako se navodi, ispod razine istog prošlogodišnjeg razdoblja, ali osjetno više nego u godinama prije početka financijske krize.

Takav rezultat proizlazi iz primjene načela opreznosti u vrednovanju kreditnog portfelja kao i konzervativne metodologije izdvajanja rezervacija za gubitke. Povećanje tih troškova u prvom redu je odraz otežanih makroekonomskih prilika u zemlji i smanjene likvidnosti hrvatskog gospodarstva, ističu iz PBZ-a.

Bilanca PBZ Grupe na kraju prvog kvartala iznosi 72,1 milijardu kuna, što je pad od 3,1 posto u odnosu na prošlu godinu, navodi se u izvješću.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙