FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 20. travnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BEOGRAD

Stručnjak za međunarodno pravo i bivši glavni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu po tužbi Hrvatske protiv Srbije Tibor Varadi izjavio je za beogradski dnevnik "Danas" od srijede kako presuda Haaškog tribunala hrvatskim generalima bitno ne utječe na postupke pred ICJ u tužbi i protutužbi Hrvatske i Srbije te kako bi bilo racionalno pregovarati o odustajanju od tužbi. Varadi je, u razgovoru za taj list kazao kako presuda pokazuje da su za vrijeme operacije ''Oluja'' počinjena vrlo teška kaznena djela, ali da Ante Gotovina nije osuđen za genocid, a da je pred ICJ jedino genocid relevantan, jer se njegova nadležnost odnosi samo na to kazneno djelo.''To znači da ICJ može osuditi bilo Srbiju po tužbi Hrvatske, bilo Hrvatsku po protutužbi Srbije, ako nađe da je počinjeno kazneno djelo genocida, a ne i ako nađe da su počinjena teška kaznena djela protiv čovječnosti, povrede humanitarnog prava ili neka druga teška kaznena djela'', objasnio je.

JERUZALEM

Sedamnaestero dobitnika nagrade Izraela, najvišeg državnog priznanja u području umjetnosti, znanosti i književnosti, u srijedu je objavilo zajedničku izjavu kojom pozivaju na osnivanje palestinske države u granicama prije rata 1967. godine. Njih će sedamnaestero će javno potpisati poziv u četvrtak u Tel Avivu, ispred zgrade u kojoj se proglašena Država Izrael 14. svibnja 1948. godine. Palestinci traže priznanje svoje države u granicama od 4. lipnja 1967. godine, odnosno prije početka arapsko-izraelskog šestodnevnog rata. Takva bi država uključivala Zapadu obalu, Pojas Gaze i Istočni Jeruzalem. "Pozivamo na stvaranje palestinske države, uz izraelsku, prema granicama naše neovisne države utemeljnima primirjem iz 1949. godine", objavili su izraelski uglednici. To se odnosi na primirje kojim je završen prvi arapsko-izraelski rata koji je doveo do stvaranja Države Izraela i čije se granice od tada nisu mijenjale sve do lipnja 1967. godine.

PRAG

Najmanje četiri osobe smatraju se nestalima nakon snažne eksplozije nitroglicerina u srijedu ujutro u tvornici eksploziva u Pardubicama, u središnjem dijelu Češke, objavili su vatrogasci. Do eksplozije je došlo u tvornici eksplozivnih materijala "Explosia" u predgrađu Pardubica. "Moguće je da ima osoba zarobljenih u ruševinama. Zasad se četiri osobe smatraju nestalima", kazala je Vendula Horakova, glasnogovornica vatrogasaca. Nekoliko vatrogasnih ekipa i psa tragača u potrazi je za nestalima, dodala je ona. Tvornica Explosia poznata je po proizvodnji eksploziva Semtexa, nazvanog po četvrti Semtin u Pardubicama, koji je često koristio u terorističkim napadima zbog svojih svojstava, malog volumena i jednostavne upotrebe.

LJUBLJANA

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov doći će u srijedu navečer u posjet Sloveniji, u okviru svoje regionalne turneje tijekom koje je već boravio u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Lavrov će se u Ljubljani odmah po dolasku sastati s premijerom Borutom Pahorom, a u četvrtak će imati razgovore sa slovenskim šefom diplomacije Samuelom Žbogarom, te zajedno sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom i službeno otvoriti ruski znanstveno-kulturni centar u Ljubljani. Osnivanje tog centra dogovoreno je prilikom nedavna posjeta premijera Vladimira Putina Sloveniji, a u njemu je već održana izložba povodom 50. obljetnice leta prvog čovjeka u svemir.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙