FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: izložba "Ženski akt u slici i skulputuri"

Autor: zdra
VUKOVAR, 28. travnja 2011.(Hina) - Izložba crteža, skica, ulja na platnu i skulptura od terakote vukovarskoga slikara, kipara i medaljara Branka Crlenjaka "Ženski akt u slici i skulpturi - sjećanje na jedno ljeto s dunavske plaže" otvorena je večeras u Galeriji "Oranžerija" u sklopu 10. memorijala Stjepana Petrovića, posljednjeg kustosa Zbirke "Bauer" i Galerije umjetnina, ubijenog 1991. na Ovčari.

Viši kustos vukovarskoga Gradskog muzeja Zdravko Dvojković rekao je kako je izloženo više od stotinu umjetničkih djela Branka Crlenjaka koje je umjetnik s još dvjestotinjak svojih djela darovao vukovarskome Gradskom muzeju.

U nazočnosti mnogih posjetitelja, među kojima je bio i njezin autor Branko Crlenjak, izložbu je otvorio vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, a bit će otvorena do kraja svibnja.

Stjepan Petrović rodio se u Vukovaru 1949. godine. Tijekom tromjesečne agresije 1991. ostao je u Vukovaru pokušavajući sačuvati kulturno i umjetničko blago Zbirke "Bauer", u fundusu u kojem je u to vrijeme bilo oko 2700 umjetnina. Ministarstvo kulture imenovalo ga je i povjerenikom za zaštitu vukovarskih kulturnih spomenika.

Ubijen je 20. studenoga 1991. na Ovčari zajedno sa 199 civila, hrvatskih branitelja i članova medicinskog osoblja odvedenih iz vukovarske bolnice kad su srpske vojne i paravojne postrojbe ušle u taj grad.

Petrović je jedini muzealac i povjesničar umjetnosti pogubljen u Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

(Hina) xzdra yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙