FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Branimir Donat i vizualna poezija"

Autor: atod
ZAGREB, 9. travnja 2011. (Hina) - Izložba pod nazivom "Branimir Donat i vizualna poezija" otvorena je danas u Gliptoteci HAZU-a.

Riječ je o projektu iz ostavštine književnog kritičara Branimira Donata, odnosno podsjećanje na njegovu antologijsku izložbu "Vizualna i konkretna poezija - fenomen suvremene epohe komunikacija" koja je bila postavljena od 21. ožujka do 4. travnja 1969. u nekadašnjoj galeriji Centar u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici.

U predgovoru kataloga izložbe povjesničar umjetnosti Branko Franceschi je istaknuo da je izložba nastala na inicijativu kolekcionara Marinka Sudca koji je naslijedio taj dio Donatove ostavštine. Podsjetio je na vrijeme održavanja Donatove izložbe kad je Zagreb bio središte velikih događanja, među kojima su: Muzički biennale, umjetničke grupe Nove tendencije, Gorgona i Biafra, časopis Razlog, Teatar ITD, Zagrebačka škola crtanog filma i drugo. Dodao je da je ova promemorija značajnija od obilježavanja Donatova odlaska, jer teži postati promemorijom o jednom funkcionalnom i kulturnom djelovanju.

Izložba obuhvaća dva dijela, onaj koji se odnosi na Donatovu izložbu iz 1969. u kojoj su sudjelovali umjetnici iz 14 zemalja i bivše države te drugi dio koji obuhvaća djela suvremenih umjetnika poput Vladimira Marteka, Željka Kipkea i drugih.

O značenju izložbe govorili su akademik Zvonimir Mrkonjić i povjesničarka umjetnosti Željka Čorak, koja je istaknula da Branimir Donat pripada kontekstu hrvatske književnosti i kulture.

Likovni postav izložbe, koja je otvorena do 29. travnja, potpisuje arhitekt Nenad Fabijanić.

(Hina) xta ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙