FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Vukovaru izložba Vesne Sokolić

Autor: zdra
VUKOVAR, 7. travnja 2011.(Hina) - Samostalna izložba akademske slikarice iz Zagreba Vesne Sokolić, na kojoj se autorica predstavila s 40 ulja na platnu nastalih između 1962. i 2010. godine, otvorena je večeras u Galeriji Oranžeriji vukovarskoga Gradskog muzeja.

Predstavljajući autoricu i njezino slikarstvo, muzejska savjetnica Galerije likovnih umjetnosti iz Osijeka Jelica Ambruš istaknula je kako je Vesna Sokolić jedna od najizrazitijih hrvatskih koloristkinja s dugom i samozatajenom prisutnosti u hrvatskome slikarstvu.

"Vesna Sokolić preslikava motive iz prirode i zato njezini krajolici predstavljaju dušu prirode", rekla je Ambruš dodajući kako je autorica u slikarstvu sačuvala "izvornu samovjesnost".

Savjetnik u vukovarskome Gradskom muzeju Zdravko Dvojković rekao je da se Vesna Sokolić Vukovarcima predstavlja opusom dijela s motivima zagrebačkog naselja Vrapča u kojemu živi te morskim krajolicima, otocima i galebovima.

"Riječ je o pravom, čistom i iskrenom slikarstvu bez ikakvih podvala, kombinatorike i modernistike", ocijenio je Dvojković.

Vesna Sokolić rodila se 1924. godine u Zagrebu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je 1946. godine, a studirala je u klasama velikana hrvatske likovne umjetnosti 20. stoljeća - profesora Omera Mujadžića, Ljube Babića, Krste Hegedušića, Vladimira Becića, Tomislava Krizmana i Marina Tartaglie.

Samostalno izlaže od 1952. godine, sudjelovala je na mnogim skupnim izložbama, a djela su joj u mnogim galerijama i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu. Suosnivačica je Udruženja hrvatskih likovnih umjetnika (LIKUM).

Izložbu Vesne Sokolić Vukovarci mogu pogledati do 27. travnja.

(Hina) xzdra ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙