FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Modernoj galeriji zatvorena izložba Ljube Babića

Autor: atod
ZAGREB, 10. travnja 2011. (Hina) - U Modernoj galeriji danas je zatvorena izložba "Ljubo Babić - Antologija", koju je od otvorenja uoči Božića prošle godine razgledalo 20 tisuća posjetitelja.

Ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić ocijenila je da je tako veliku pozornost, ne samo široke publike nego i stručne javnosti, izložba izazvala zato što je od zadnje Babićeve velike izložbe prošlo više od 35 godina, a predstavljeno je i nekoliko djela koja dosad nisu bila prikazana.

Namjera je bila slijediti trag velikog umjetnika koji je uvijek tvrdio 'manje je više', istaknula je Rauter Plančić.

Autorica slikarskog dijela izložbe Ivanka Reberski izabrala je Babićeva antologijska djela koja su, po sudu stručne javnosti, i remek djela hrvatskog modernog slikarstva prve polovice 20. stoljeća.

To je posvjedočio i znanstveni skup "Ljubo Babić" koji je bio održan u sklopu izložbe, istaknula je Rauter Plančić, napomenuvši kako ta izložba na najbolji mogući način predstavlja svu izvrsnost djela umjetnika koji je nedvojbeno bio epohalna osobnost hrvatske likovne umjetnosti i kulture.

Babićeva antologijska izložba obuhvaća 200 djela, a osim slikarstva predstavljeni su njegovi scenografski i grafički opusi, oprema knjiga, plakati, postavi izložaba.

Scenografski opus pripremila je kustosica Moderne galerije Lada Bošnjak, opremu knjiga, plakate i postave izložbi kustosica Libuše Jirsak, a likovni postav osmislio je Ante Rašić.

Nakon Zagreba, izložba će, u nešto manjem opsegu, od 21. svibnja biti postavljena u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku, gdje će se moći razgledati do kraja svibnja.

Opus Ljube Babića (Jastrebarsko, 1890.–Zagreb, 1974.) slikar, scenograf i kostimograf, grafičar, likovni pedagog i kritičar, povjesničar umjetnosti, muzealac, književnik, urednik bio je između dva rata i do sedamdesetih godina prošloga stoljeća jedna od središnjih i najutjecajnijih osobnosti hrvatske likovne scene.

Interdisciplinarno obrazovan i višestruko nadaren Babić je tridesetih i četrdesetih postao slikarski autoritet i sukreator zlatnih godina zagrebačkog kazališnog života.

Sudjelovao je u osnivanju Hrvatskog proljetnog salona (1916.), Nezavisne grupe hrvatskih umjetnika (1923.), Grupe četvorice (1928.), Grupe trojice (1929.), Grupe hrvatskih umjetnika (1936.) i Hrvatskih umjetnika (1939.).

Bio je prvi kustos Moderne galerije (1919.) i autor inauguralnog postava tog muzeja, koji mu je u povodu 120. obljetnice priredio veliku retrospektivu, otvorenu 14. prosinca, i katalog-monografiju.

(Hina) xta ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙