FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Velebitska degenija" Danki Derifaj, Kruni Kartusu i Ivi Lučiću

Autor: mbuj
ZAGREB, 21. travnja 2011. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) - Zbor novinara za okoliš i tvrtka APO (koja pruža usluge zaštite okoliša) dodijelili su danas, u povodu Dana planeta Zemlje, tradicionalnu godišnju nagradu "Velebitsku degeniju" za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša za 2010. novinarki Nove TV Danki Derifaj u kategoriji tv-novinarstva te Kruni Kartusu i Ivi Lučiću koji su ravnopravno podijelili nagradu u kategoriji pisanog novinarstva.

Za radio ni ove godine ta nagrada nije dodijeljena.

Nagrada se sastoji od 12.000 kuna, skulpturne plakete ("Velebitska degenija", rad akademskog kipara Stjepana Divkovića) i diplome.

Povjerenstvo Zbora novinara za okoliš HND-a pod predsjedanjem Nine Domazet navelo je u obrazloženju da je u području TV novinarstva jednoglasno i bez puno promišljanja odlučilo dodijeliti nagradu Danki Derifaj, novinarki Nove TV za njezine tri reportaže - Zagađenost Sutle, Divlja odlagališta i Smeće iz Albanije, emitiranima u magazinu Provjereno. Novinarka Derifaj u svojim reportažama pokazuje razumijevanje za vezu između onečišćena okoliša i prijetnje koju onečišćena voda, riba i tlo predstavljaju za ljude, a njezini su radovi nastali u najboljoj maniri istraživačkog novinarstva - aktualni, zanimljivi i vrhunski obrađeni iz svih aspekata. Posebnu pohvalu izrazili su i snimateljima, odnosno tonskoj obradi koja je, kako su naveli, vrlo sugestivna.

Kad je riječ o dodjeli nagrade u kategoriji pisanog novinarstva, povjerenstvo navodi kako se nije uspjelo odlučiti između rada Krune Kartusa "Kaos s otrovima" i radova Ive Lučića o problemima hrvatskog krša. "Oba rada primjer su odlična i upućena, angažirana novinarstva koje zaslužuje svaku pohvalu", navodi povjerenstvo i dodaje kako su zbog toga odlučili da ta dva autora ravnopravno podijele ovogodišnju nagradu u toj kategoriji.

Autorski istraživački rad Krune Kartusa "Kaos s otrovima" objavljen je na T-portalu i bavi se u medijima rijetko obrađivanom ekološkom i zdravstvenom temom, a to je nekontrolirana uporaba pesticida u Hrvatskoj. Autorov pristup je multidisciplinaran i zadire u područje zaštite okoliša, zdravlja tla, životinja i ljudi. Članak je rezultat istraživanja prometa i uporabe pesticida u poljoprivredi, a dokazuje da se preparati štetni za ljude, korisne kukce i domaće životinje, za razliku od prakse u EU, nabavljaju i rabe bez ikakva tečaja i dokaza da korisnik ima znanje potrebno za postupanje s tim otrovima.

Povjerenstvo navodi i kako im se "iznimno dopao i pristup Hinina novinara Ive Lučića u tri rada objavljena na T-portalu koji su direktno i indirektno posvećeni problemima krša i neadekvatne zastupljenosti ekoloških tema u medijima. Lučić piše o gašenju Centra za krš, institucije koja bi trebala imati ključnu ulogu u upravljanju tom prirodnom vrednotom. "Progovorivši o dnevnopolitičkoj optici, autor upozorava na svojevrstan primitivizam jer Hrvatska očito svoj krš ne poštuje i ne razumije da bi ga adekvatno vrednovala i zaštitila", navodi povjerenstvo.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka istaknuo je kako je "Velebitska degenija" rijetka, ali vrlo vrijedna specijalizirana novinarska nagrada. "Iako jedino stroga i učinkovita zaštita okoliša može u budućnosti sačuvati naš planet, novinarski prilozi s tom temom vrlo su rijetki u našim medijima, a specijaliziranih novinara koji se posvećeno i stručno bave tim temama zapravo je sve manje", rekao je Duka.

(Hina) xbma yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙