FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV-Hrvatska u 15,30 sati

Autor: vkrb
ZAGREB, 28. travnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih događaja do 15, 30 sati

ZAGREB- Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas, u povodu 20. obljetnice ustroja, veterane 3. gardijske brigade "Kune" koju je odlikovao Poveljom Republike Hrvatske, a nekolicinu pripadnika te brigade s više odličja. Predsjednik Josipović je, čestitavši pripadnicima "Kuna", rekao da je riječ o jednoj od najpoznatijih postrojba iz Domovinskog rata koja je na svojem ratnom putu postala istinski ponos Slavonije i cijele Hrvatske. Istaknuo je da su pripadnici "Kuna" bili prvi dragovoljci u obrani Vukovara te dali znatan doprinos uspostavi obrane grada, podsjetivši i na ulogu te postrojbe u masleničkoj i drugim akcijama u Domovinskom ratu. Velik broj poginulih, ranjenih i nestalih pripadnika "Kuna" najrječitije govori o važnosti njihova sudjelovanja u najopasnijim ratnim akcijama. Prije nekoliko godina spajanjem 3. i 5. gardijske brigade u elitnu gardijsku oklopnomehaniziranu brigadu HV-a duh slavnih brigada živjet će i dalje, rekao je. Ponovio je da su Hrvatska i njezini branitelji vodili pravedan i obrambeni rat u kojem smo sačuvali našu slobodu i demokraciju od agresije i zločinačke politike Slobodana Miloševića.

ZAGREB-Hrvatsku još uvijek pritišće teret neprocesuiranih ratnih zločina, a postupci za ratne zločine traju dugo, rečeno je na tribini o procesuiranju ratnih zločina, koju je organizirala Documenta - centar za suočavanje s prošlošću.

Od prvih zločina prošlo je gotovo 20 godina, neki su direktni očevici preminuli, a drugi se lošije sjećaju što se dogodilo, te nije lako voditi postupke, ocijenila je voditeljica Documente Vesna Teršelič. Po njezinim riječima od 2004. pravomoćno je okončano 46 suđenja, a u Hrvatskoj je ubijeno i nestalo više od 20 tisuća ljudi, dok se traga za više od 1800 nestalih. Godišnje se vodi između 20 i 25 postupaka, kazala je dodavši da suđenja još nisu dovoljno učinkovita te ih Vrhovni sud često, nakon prvostupanjske presude, vraća na ponovo suđenje. Ni jedna osoba još nije osuđena za kazneno djelo ratnih zločina počinjenih tijekom i nakon Oluje, rekla je savjetnica u Odsjeku za ratne zločine DORH-a Davorka Radalj dodavši kako se vode kriminalistička istraživanja u 24 ratna zločina, a izvršenjem kojih je stradalo 156 osoba

SPLIT- U povodu 20. obljetnice 4. gardijske brigade u bivšoj vojarni Dračevcu na otvorenom služena je misa za 199 poginulih pripadnika te brigade te za zatočene hrvatske generale, a generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Ćubelić je u propovijedi, kritizirajući Haaški sud, stao u obranu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i haaškog uznika generala Ante Gotovine. „Ne razumijemo i nikad nećemo prihvatiti ičiju osudu prvoga hrvatskog predsjednika i hrvatskih generala“, istaknuo je don Ćubelić, dodavši kako će general Gotovina i prvi hrvatski predsjednik ostati „povijesne ličnosti za dužno štovanje i vječnu zahvalnost“. Po njegovim riječima neprihvatljiva je presuda za „udruženi pothvat“ (zločinački) jer ne može se hrvatskim generalima stavljati na teret što je kao osobni zločin učinila „neka neodgojena baraba ili možda pokoji gnjevni i rastrojeni vojnik nakon pogibije brojnih kolega“. Radi žrtve naših branitelja, budućnosti našeg naroda i snova naše djece, trenutačno neraspoloženje ne bi smjelo zaustaviti hrvatske korake na putu zajedništva s narodima Europe. A pogreške suda u Haagu i politički potezi nekih Hrvatskoj povijesno nesklonih sila ne smiju usmjeravati naš bijes prema građanima srpske nacionalnosti koji žive s nama i iskreno izgrađuju prosperitet naše zajedničke domovine Hrvatske“, zaključio je don Ćubelić.

ZAGREB - Bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea USKOK u najnovijoj istrazi tereti da je, zajedno s još četvero osumnjičenih, Fond oštetio za najmanje 103 milijuna kuna, fiktivno prikazujući da je riječ o otkupu PET ambalaže. Mladinea se sumnjiči i da je u cilju izvlačenja novca iz Fonda osnovao kriminalnu skupinu u kojoj su bili vlasnica tvrtke "BBS" iz Podruta i bivša HDZ-ova saborska zastupnica Barbara Bešenić, njen sin Krunoslav Bešenić, direktor poduzeća "Retabl" iz Metkovića Dragan Mioč te vlasnik zadarske tvrtke "Odlagališta sirovina" Miho Zrnić Marinović, poznat kao "dalmatinski kralj otpada". Svi osumnjičenici u 18 sati bit će dovedeni na zagrebački Županijski sud, gdje će sudac istrage Ratko Šćekić odlučiti o USKOK-ovom zahtjevu da im se odredi jednomjesečni istražni zatvor.

ZAGREB- Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu protiv Igora Rađenovića (40) kojega je tvrtka Medika optužila da je kao predsjednik upravnog vijeća Gradskih ljekarni Zagreb zlouporabio položaj i ovlasti kako bi ugovorio posao s navodno najnepovoljnijim ponuđačem, konkurentskom veledrogerijom Oktal pharmom. Suprotno tvrdnjama iz Medikine prijave kriminalističko istraživanje je pokazalo da je upravo Rađenović u postupak odabira dobavljača uveo transparentno postupanje te da je cijeli postupak odabira proveden u skladu s aktima Gradskih ljekarni Zagreb, bez ikakva formalna ili neformalna pritiska i utjecaja Igora Rađenovića. ŽDO na svojim je internetskim stranicama danas objavilo da nisu potvrđeni navodi prijave da je Rađenović, zajedno s nepoznatim osobama, nezakonito favorizirao jednog ponuđača, za kojeg Medika tvrdi da je bio najnepovoljniji u usporedbi s drugim ponuđačima, odnosno da bi na bilo koji način utjecao na članove stručne grupe i ostale članove upravnog vijeća.

ZAGREB - Državni zavod za statistiku izvijestio je danas kako su 2009. objavljena 7262 naslova knjiga i brošura, najviše s dvaju područja: društvenih znanosti te jezika i književnosti, po 24 posto. Većina knjiga i brošura je izdana na hrvatskom jeziku, oko 92 posto, na drugom mjestu su izdanja na engleskom jeziku (2,7 posto) te na njemačkom (1,6 posto). Od ukupna broja knjiga i brošura je 6228 prvih izdanja, a ostalo su ponovljena izdanja. Te je godine bilo objavljeno 2678 časopisa i 314 novina, od toga 89,5 posto na hrvatskom jeziku, a ostali časopisi i novine izdani su na stranim jezicima - 194 na engleskom, 16 na njemačkom i 23 na talijanskom jeziku.

ZAGREB - Više od sedam milijuna posjeta zabilježeno je tijekom 2009. hrvatskim kinima, muzejima i kazalištima - djelovalo 75 kinematografa, 85 kazališta te 175 muzeja i muzejskih zbirki, podaci su Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske.

Najveći broj onih koji su te godine slobodno vrijeme posvetili nekoj kulturnoj aktivnosti odlazio je u kina, iako je 2009. bilo šest kinematografa manje nego godinu dana ranije. Ukupni broj kino posjetitelja bio je 3,5 milijuna, od čega je njih dva milijuna filmove gledalo u Zagrebu. U odnosu na 2008. povećao se broj kino predstava za 7,2 posto, a povećan je i broj gledatelja, za 7,3 posto. Udio predstava domaćeg filma nije se mijenjao, ostao je 2,7 posto. Domaći film je pogledalo oko 74 tisuća gledatelja, a strani oko 3,4 milijuna.

OSIJEK-Jedna osoba je smrtno stradala u požaru koji je iza 13 sati izbio u stanu u Slavonskoj ulici u Osijeku, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava (PU). U tijeku gašenja požara vatrogasci su u stanu pronašli mrtvo tijelo 73-godišnjeg muškarca, kazao je službenik za odnose s javnošću PU-a Marko Ćaleta. Očevid je u tijeku, a uzrok požara i smrti muškarca utvrdit će se naknadno, napominje policija.

(Hina) xvkn yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙