FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: ipet
ZAGREB, 25. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović izjavio je u razgovoru za travanjski broj Hrvatskog umirovljeničkog lista da je u Hrvatskoj potrebna sveobuhvatna mirovinska reforma jer bi nakon desetak izmjena i dopuna, rekao je, bilo vrijeme da se provede javna rasprava i donese novi zakon o mirovinskom osiguranju. "Očito je da II. i III. mirovinski stup još ne funkcioniraju na zadovoljavajući način te da bi i na tom području trebalo poduzeti neke promjene", rekao je Josipović u intervjuu Hrvatskom umirovljeničkom listu u povodu 65. obljetnice Matice umirovljenika Hrvatske. "Mislim da bi svakako trebalo postići konsenzus oko pojedinih pitanja. Na primjer bilo bi pravedno da svi oni koji rade 40 godina odu u punu mirovinu bez obzira na godine života. Zatim mislim da bi trebalo preispitati i sustav povlaštenih mirovina i tu prvenstveno mislim na mirovine političara. Nema nikakvog razloga da se onima koji su bili na političkim funkcijama mirovine obračunavaju po drukčijem sustavu od ostalih. Sigurno, ima nekih specifičnosti koje se kod različitih kategorija građana treba uvažiti, i to je pravednost. Ali, financijski teret mogućih drukčijih rješenja ne treba financirati iz općeg mirovinskog fonda i time umanjivati mirovine drugih, već iz posebnih proračunskih izvora", rekao je Josipović.

DOBRANJE - Vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac predvodio je danas u Dobranjama na području općine Cista provo misu za 136 žrtava koje su partizanske postrojbe ubile krajem 1944. godine, a u propovijedi se osvrnuo i na haašku presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču rekavši da smo svjedoci neviđenoga svjetskog pravnog presedana.

"I danas smo svjedoci jednoga neviđenog svjetskog pravnog presedana, gdje se nevinim ljudima stavlja na teret ono što nisu učinili, a preko njih se sudi jednom cijelom narodu. No, baš Uskrs, i današnji uskrsni ponedjeljak neka nam dade snagu i vrati povjerenje u pravdu, kojoj se svi zajedno nadamo", riječi su msgr. Jezerinca koje prenosi Informativna katolička agencija (IKA). Današnja komemoracija u spomen na 136 žrtava koje su ubile partizanske postrojbe, održana je 15. godinu za redom - tradicionalno na uskrsni ponedjeljak.

ČAKOVEC - Tri spomenika velikanima hrvatske povijesti - Petru i Katarini Zrinski i Franku Krsti Frankopanu te banu Josipu Jelačiću Bužimskom otkriveni su danas u Cirkovljanu pokraj Preloga. Spomenici se nalaze u samome središtu mjesta na Trgu sv. Lovre, a oni u čast Zrinskima i Frankopanu otkriveni su u povodu obilježavanja 340. godišnjice njihove mučeničke smrti u Bečkom Novom Mjestu. Otkrivanje spomenika dio je programa obilježavanja uspomene na 30. travnja 1671. godine kada su pogubljene glavne osobe Zrinsko-Frankopanske urote. Progam organizira, u sklopu svoje 10. obljetnice osnutka, povijesna postrojba Zrinska garda iz Čakovca. Spomenik banu Josipu Jelačiću Bužimskom otkriven je pak kako bi se obilježilo pobjeda u ratu s Mađarima i priključenje Međimurja domovini te u sjećanje na povijesni događaj ukidanja kmetstva koji se je dogodio na današnji dan 1848. godine. Otkriven je i spomenik "Cirkovljanka" koji označava pobožnu ženu iz mjesta, a nalazi u dvorištu crkve Svetoga Lovre, najstarije crkve u preloškoj župi Svetoga Jakoba. Spomenici su donacija profesora s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Matije Berljaka koji je rođen u Cirkovljanu. Nakon otkrivanja spomenika održano je misno slavlje koje je predvodio varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak.

ZAGREB - Dvostruko ubojstvo i pokušaj ubojstva dogodilo se večeras u Ulici grada Chicaga 11, izvijestila je zagrebačka Policijska uprava. Po riječima glasnogovornice zagrebačke PU Jelene Bikić do ubojstva je došlo oko 18,45 sati u zagrebačkom naselju Borovju kada je policija na mjestu događaja zatekla 21-godišnjeg ubojicu. U automobilu na parkiralištu policija je pronašla tijelo njegova oca, staroga 55 godina, u kojega je ispaljeno više hitaca iz vatrenog oružja. Nakon što je čula pucnjeve susjeda je izašla van i na nju je ubojica ispalio nekoliko hitaca, ranivši je. Žena je prevezena u bolnicu i još se ne zna u kakvom je zdravstvenom stanju. Ulaskom u zgradu policija je pronašla tijelo ubijenog brata (25). Ubojica je uhićen, a motiv ubojstava i pokušaja ubojstva nije poznat. Po neslužbenim podacima radi se o osobi s duševnim poremećajem.

KARLOVAC - U prevrtanju motorkotača u Kablarima kod Karlovca poginuo je motociklist star 38 godina, izvijestila je karlovačka Policijska uprava. Preminuli motociklist hrvatski je državljanin, a vozio je motor njemačkih registarskih oznaka koji se prevrnuo po ulasku u zavoj koji motociklist nije mogao svladati te je udario u betonske temelje dvorišne ograde i na mjestu preminuo, doznaje se od očevidne ekipe na mjestu nesreće. Otac poginuloga motociklista rekao je novinarima da mu je sin živio u Njemačkoj te da je došao kući na uskrsne blagdane.

ZAGREB - Požar otvorenoga prostora kod Kistanja na području Šibensko-kninske županije lokaliziran je oko 17,50 sati, izvijestila je večeras Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Požar je izbio danas oko 14,30 sati. Opožareno je deset hektara trave i niskoga raslinja. U gašenju su sudjelovali gasitelji iz Knina, Kistanja i Ervenika, a iz zraka im je pomoć pružao kanader.

SPLIT - Kroz splitsku zračnu prošlo je tijekom uskrsnih blagdana oko deset tisuća putnika što je za oko tri posto više u usporedbi s brojem putnika za prošlogodišnjih uskrsnih blagdana.

Voditelj smjene prometa u splitskoj zračnoj luci Hrvoje Andrijašević izjavio je kasno poslijepodne za Hinu da je za ovih uskrsnih blagdana u splitsku zračnu luku sletjelo ukupno 67 putničkih i 28 manjih (privatnih) zrakopova. U splitsku gradsku luku uplovila su pak ovoga Uskrsa tri kruzera s oko četiri i pol tisuće putnika, rečeno je u putničkoj agenciji Jadroplov. Kruzeri su u splitskoj gradskoj luci boravili po jedan dan, a za to vrijeme putnici su razgledali grad, izvijestila je putnička agencija Jadroagent.

(Hina) xipet yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙