FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 25. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

GORNJA BISTRA

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je, na Uskrsni ponedjeljak, tradicionalno posjetila i darivala djecu u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. U bolnici je trenutačno 110 djece, koliki je i smještajni kapacitet bolnice. Jadranka Kosor i njeni suradnici su djeci donijeli posteljinu, a premijerka je svojoj prijateljici, 26-godišnjoj Nini, darovala trenirku. Nina uvijek sama nešto poželi za Uskrs i Božić, a ove godine je za Uskrs poželjela trenirku, rekla je Kosor. Nina je premijerki za Uskrs darovala čestitku i crveni balon u obliku srca. Premijerka je istaknula da ta djeca prije svega trebaju "more ljubavi". "Tu ljubav trebamo donositi i pokazivati", rekla je i dodala da "djeca i sjajno osoblje koje se o njima brine podsjećaju na to što je stvarni život". Preporučila je svima da dođu djeci u Bistru, osobito je pozvala mlade volontere iz Hrvatske. Ravnatelj bolnice Ivan-Željko Weiss izrazio je veliko zadovoljstvo što je premijerka ponovno došla, napomenuvši kako ona već desetak godina posjećuje djecu u bolnici u povodu Uskrsa i Božića. O djeci brine 93 zaposlenih, od toga šest liječnika i 37 medicinskih sestara. S djecom je trenutno i 12-ero mladih volontera iz Italije, koji se svaki tjedan izmjenjuju, dolazi grupa od osam do 12 volontera, rekao je Weiss. Svih 110 kreveta nažalost su uvijek puni, a neki pacijenti čekaju na red, kazao je.

BEČKO NOVO MJESTO

Obljetnica smrti Zrinskoga i Frankopana obilježena je danas u Bečkom Novom Mjestu u Austriji komemoracijom kraj grobnoga mjesta i svetom misom zadušnicom u katedralnoj crkvi, te polaganjem vijenaca na spomen ploče na mjestu smaknuća i na bočnom zidu katedrale u Bečkom Novigradu. U delegaciji koja je položila vijence bili su članovi Zrinske garde iz Čakovca, Družbe "Braće Hrvatskog Zmaja" zmajskog stola Karlovac, veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota i predstavnici Gradišćanskih Hrvata. Predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec istaknuo je da se tim činom odaje počast za žrtvu koji su velikani naše povijesti dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku koja se ostvarila tri stoljeća nakon njihove tragične pogibije. I danas, kazao je Sobočanec, 340 godina kasnije vodimo bitku - ali ovog puta na drugim poljima - za domovinu. Povijest se ponavlja, kao i Zrinske i Frankopane, tako su i danas velikane borbe za Hrvatsku osudili, ali o njima će povijest dati svoj ispravan sud, kao što je to uostalom dala i za pogubljene plemiće, rekao je Sobočanec. U ime karlovačkog "Zmajskog stola" Zvonimir Gerber kazao je da su Braća Hrvatskoga Zmaja vjerni svojoj tradiciji čuvanja uspomene na hrvatske velikane i zato svake godine obilježavaju tužnu godišnjicu smrti Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana, 30. travnja 1671. godine u Bečkom Novom Mjestu. Grob u Bečkom Novom Mjestu prazan je jer su posmrtni ostaci Zrinskog i Frankopana 1990. godine preneseni u Zagrebačku katedralu, ali vijenci su danas položeni na grob i podno spomen ploče.

DUBROVNIK

Ovogodišnji uskrsni blagdani svojim su turističkim ostvarenjima ispunili i nadmašili očekivanja dubrovačkih turističkih djelatnika, doznaje se u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika. Uskrsne blagdane u Dubrovniku je provelo oko osam tisuća uglavnom inozemnih gostiju. Najvećim dijelom su boravili u hotelima, koji su zabilježili izvjesnu popunjenost. Kao i proteklih godina, najviše gostiju bilo je iz Španjolske, potom Francuske, Njemačke, Grčke te domaćih gostiju. Tijekom blagdanskog vikenda Dubrovnik je posjetilo i nekoliko brodova na kružnim putovanjima s ukupno 10 tisuća posjetitelja. Uz dobru popunjenost dubrovačkih hotela, dobre rezultate bilježi i privatni smještaj, što u Turističkoj zajednici smatraju jamstvom pozitivnih ostvarenja u nastavku ovogodišnje turističke sezone.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙