FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: sobr
ZAGREB, 24. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati:

ZAGREB

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predvodeći na Uskrs svečano misno slavlje u zagrebačkoj prvostolnici, istaknuo je da Uskrs središnji kršćanski blagdan koji Crkva, unatoč progonima, naviješta već 20 stoljeća, te je pozvao vjernike da se zajedničkom molitvom pripreme za skori pohod Svetoga Oca Zagrebu. Pozivajući se na riječi pape Benedikta XVI., Bozanić je u propovijedi naglasio kako je Kristovo uskrsnuće prodor u nov način života koji nije podložan zakonu smrti, nego otvara novu nadu i dimenziju ljudskog postojanja. Vjernike je pozvao da se ne boje svoje nemoći, nego se s pouzdanjem oslone u Božju svemoć. "Uskrs je središte naše vjere jer je Isus svojim uskrsnućem objavio da čovjek. Povijest i svemir nisu određeni da bi završili u ništavilu nego da uskrsnu na novi život", istaknuo je Bozanić u zagrebačkoj katedrali. Na misi na kojoj su, među ostalima, bili nazočni i predsjednica vlade Jadranka Kosor i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Bozanić je pozvao katolike da se zajedničkom molitvom pripreme za pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj i tako, kako je rekao, odupru događajima koji vjernike žele skrenuti s puta istinske priprave, s puta Istine i Života. "Zajedno u Kristu", podsjetio je Bozanić, geslo je pod kojim se katolici u Hrvatskoj pripremaju za skori pohod Zagrebu pape Benedikta XVI., 4. i 5. lipnja ove godine. Pozvao je vjernike da ne zaborave moliti za zajedništvo hrvatskog naroda i Katoličke crkve. Premijerka je nakon mise ispred katedrale u izjavi novinarima zaželjela je svim vjernicima sretan Uskrs te također pozvala na zajedništvo kao nužan preduvjet za savladavanje svih poteškoća s kojima se, dodala je, "susrećemo i u ovo uskrsno vrijeme".

SPLIT

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić predvodeći danas Uskrsnu misu u splitskoj katedrali Svetog Duje pozvao je vjernike da njihove misli budu s onima koji su po zatvorima, a posebno je čestitao Uskrs, kako je rekao, "članovima naše Crkve i našeg naroda koji su u zatočeništvu". "U ovom trenutku čudnih osuda neka nas nepravde ne podijele i ne obeshrabre", kazao je nadbiskup Barišić, pozvavši vjernike na zajedništvo i da im opće dobro bude iznad sebičnih interesa. Istaknuo je i važnost promicanja "kulture i kulta obitelji na svim društvenim razinama". "Brak i ljubav svjedoče uskrslu dinamiku ljubavi iz koje se rađa novi život, a rađanjem novog života obitelj brani društvo od propadanja", rekao je. Upozorio je na opasnost svođenja društva "na trgovinu i količinu novca", čemu se, dodao je, treba suprostaviti obiteljskim vrednotama - ljubavlju i povjerenjem. "Stvarnost nas nekad zbunjuje pa se postavlja pitanje je li moguće njegovati kršćanski identitet. No, biti kršćanin je ne samo moguće, već i radosno i lijepo", naglasio je. Ustvrdio je da je Kristovo uskrsnuće "najvažniji događaj u povijesti ljudskog roda" te podsjetio da ove godine svi kršćani istodobno slave Uskrs. "Kalendar nas je ujedinio", zaključio je nadbisup Barišić.

VUKOVAR

Blagdan Uskrsa vjernici katoličke vjeroispovjesti u Vukovaru proslavljaju u obiteljima, a velik broj vjernika tradicionalno je pohodio i vukovarske crkve u kojima su služena uskrsna misna slavlja. Najveći broj vjernika pohodio je najveću vukovarsku katoličku crkvu sv. Filipa i Jakova, a svečano je bilo i na misnim slavljima u crkvi Gospe Fatimske u gradskoj četvrti Borovo naselje te crkvi Kraljice mučenika na Sajmištu. Svečanim usrksnim liturgijama služenim u svim pravoslavnim crkvama na području Vukovarsko-srijemske županije, i vjernici pravoslavne vjeroispovijesti obilježili su danas najveći krščanski blagdan. Velik broj vjernika bio je nazočan uskrsnoj liturgiji u kapeli Srpskog doma u središtu Vukovara te u pravoslavnoj crkvi Prepodobne matere Paraskeve sagrađenoj u dijelu grada Dobra voda.

RIJEKA

Riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić rekao je danas da Isusovo učenje i bez njegova uskrsnuća ima vrijednost, ali samo kao jedna od životnih mudrosti jer da bez uskrsnuća ta mudrost nema snage dati čovjeku ono za čim teži - da ga Bog čuje i usliša kad je u nevolji, da mu oprosti grijehe i podari mu vječni život. Nadbiskup Devčić rekao je to je predvodeći središnje liturgijsko slavlje u Katedrali sv. Vida naglasivši da je Isusovo uskrsnuće Božji odgovor na sve tri osnovne ljudske potrebe i želje. Govoreći o iskustvu ostavljenosti od Boga, Devčić je kazao da ga mogu imati i cijeli narodi te da "za to znamo iz iskustva vlastitog naroda kojemu se toliko puta u povijesti činilo da su ga Bog i ljudi zaboravili". "Tijekom povijesti nije nam nedostajalo takvih gorkih trenutaka, kao što ih ne nedostaje ni danas", kazao je te dodao da "gotovo da nema naroda, pogotovo onih manjih, kojima bi takvo iskustvo bilo nepoznato". Govoreći o potrebi čovjeka za oslobođenjem od krivnje za grijehe, Devčić je kazao da "Gospodin po svojoj Crkvi ne prestaje izlaziti u susret svima koje pritišće breme grijeha dajući im oproštenje i vraćajući mir njihovoj savjesti". Najdublja čovjekova želja jest ona za životom, ustvrdio je Devčić istaknuvši da Isusovim uskrsnućem Bog ne opravdava samo težnju za vječnim životom nego i jamči njezino ostvarenje.

DUBROVNIK

Najveći kršćanski blagdan Uskrs obilježen je i na dubrovačkom području, gdje su u svim župama služene svete mise, a središnje misno slavlje održano je u dubrovačkoj katedrali u kojoj je misu predvodio novi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. "Kao svjedok uskrsne radosti koji tjera svaki strah, uz Božju milost želim i sam u ovoj Biskupiji koja je povjerena mojoj pastirskoj brizi postati glas anđela koji tjera strah, ukazuje na znakove Uskrsloga i daje upute gdje i kako ga susresti", poručio je, uz ostalo, u svojoj propovijedi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Vjernici koji slave po Julijanskome kalendaru okupili su se u crkvi Svetog blagovještenja presvete Bogorodice, gdje je služena sveta liturgija koju su predvodili dubrovački parosi Goran Spajić i Slavko Zorica. "Ove godine svi kršćani na našoj planeti slave uskrsnuće svoga spasitelja istoga dana, što dodatno obvezuje sve kršćane i sve ljude dobre volje da više ugledaju na Uskrsloga i da se najprije njemu približavaju u ljubavi, a samim time i jedni drugima", poručio je okupljenim vjernicima paros Spajić.

PULA

Najveći kršćanski blagdan Uskrs obilježen je danas diljem Istre, gdje su u svim župama služene svete mise, a pravoslavni vjernici su blagdan obilježili u pravoslavnoj crkvi Sv. Spiridon u Peroju, na području Vodnjana. Paroh pulsko-perojski, protojerej Goran Petković služio je svečanu usrksnu liturgiju kojoj je nazočio veliki broj vjernika pravoslavne vjeroispovijesti. Inače, u Istri uskrsne blagdane provodi oko 30 tisuća turista, pretežito iz Slovenije, Njemačke, Austrije i Italije, a na istarskom poluotoku otvoreno je 30-tak velikih i 40-tak manjih hotela. Tijekom vikenda na graničnim prijelazima u Istri nisu zabilježene veće gužve.

SLAVONSKI BROD

Na autocesti A3 Zagreb-Lipovac policijski presretač zaustavio je 26-godišnjeg nizozemskog državljanina koji je automobilom "mercedes AMG" jurio oko 250 kilometara na sat, gotovo dvostruko brže od dozvoljenog. Mladog nizozemskog vozača, koji se vozio u smjeru Lipovca, policijski presretač uspio je prestići i zaustaviti kod Nove Kapele oko 10,45 sati. Mladić je kažnjen sa 6000 kuna i zabranu upravljanja vozilom B kategorije na području Hrvatske u idućih godinu dana. Neki mediji javljaju da je mladi vozač iz Nizozemske policajcima izjavio da je nije znao da ga hvata presretač, već je mislio da se netko s njim želi utrkivati.

ZAGREB/POREČ

Austrijska jedrilica s tri člana posade udarila je jučer ispred Poreča usidreni 18-metarski drveni brod za prijevoz putnika i potopila ga, a u nesreći nije bilo ozlijeđenih, izvijestilo je danas Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Jedrilica "Coco de mer II", dužine 13,5 metara u drveni brod "Arupinum" udarila je jučer oko 14 sati. U trenutku udara na drvenom brodu nije bilo nikoga. Odmah su pozvani vatrogasci koji su, zajedno s posadama dvaju brodova "Kristina" i "Zelena laguna", pokušali ispumpati more koje je prodrlo u drveni brod, no "Arupinum" je uskoro potonuo i samo mu je pramac ostao viriti iznad vode. Brod je otegljen do lukobrana otočića Sv. Nikola, gdje je opasan branama kako bi se spriječilo moguće onečišćenje obzirom da na brodu ima oko 300 litara goriva. Za razliku od drvenog broda austrijska jedrilica nije bitnije oštećena. Na mjestu potonuća kapetan porečke lučke ispostave Gianfranco Baldaš zajedno s dežurnim inspektorom Lučke kapetanije Pula obavio je očevid.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙