FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jurković: pretrage PET-CT-om u skladu sa standardom

Autor: Vesna Horvat, Tamara Marinković
KARLOVAC, 4. travnja 2011. (Hina) - Za posjeta karlovačkoj bolnici državni tajnik u ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Dražen Jurković izjavio je da je inspekcija ministarstva u privatnoj poliklinici Medikol utvrdila da je za 97 posto pregledanih pacijenata PET-CT-om dijagnosticiran karcinom ili visok stupanj sumnje na tu dijagnozu te da je u 3,5 godine obavljeno 16,5 tisuća pregleda na 11,5 tisuća pacijenata, što je u skladu sa standardima o tisuću pregleda na milijun stanovnika na godinu.

Jurković je, među ostalim, rekao kako bi pacijenti, da se sada raskine suradnja s Medikolom, ostali bez te vodeće onkološke dijagnostičke pretrage u Hrvatskoj te bi ju morali obavljati u inozemstvo, što bi za HZZO bilo još skuplje.

Upitan hoće li se to pretvoriti u aferu sličnu "aferi Fimi media", odnosno pokazati da je novac izvlačen po "aranžmanu bivšeg predsjednika HDZ-a i premijera Ive Sanadera", odgovorio je kako nije njegov posao da to utvrdi, već je to posao USKOK-a i drugih tijela.

Na upit zašto je udvostručen broj pretraga PET-CT-om u mandatu ministra Darka Milinovića, ravnatelj HZZO-a Tihomir Strizrep je rekao da je uređaj u početku služio za pretrage dviju do triju vrste karcinoma, a sada, navodi, za još osam vrsta, jer je 2008. Hrvatsko društvo za nuklearnu medicinu proširilo broj onkoloških indikacija po kojima je tijekom liječenja i praćenja liječenja potrebno obaviti takav pregled.

Uz to, pretraga PET-CT-om postala je, dodao je Strizrep, temeljna pretraga u liječenju karcinoma uporabom novih tzv. pametnih lijekova koji omogućuju ciljano liječenje i veće preživljavanje onkoloških bolesnika, a za mandata ministra Milinovića na listu lijekova HZZO-a uvrštena su 64 takva lijeka.

Strizrep je ponovio kako u protekle tri godine nijedna bolnica nije tražila kupnju PET-CT-a te da on ne zna zašto uređaj nije dobio KBC "Zagreb" kad ga je 2006. tražio.

"Iz 2009. postoji zahtjev za bolnicu Jordanovac, ali preko javno-privatnog partnerstva, no ministarstvo ga je odbilo. Da je bilo koja javna bolnica to tražila, vjerojatno bi uređaj dobila na temelju projekta opsežnog zanavljanja opreme od 825 milijuna kuna. Rebro je u međuvremenu dalo zahtjev za nabavu uređaja PET/CT-a i sada ćemo učiniti sve da povjerenstvo koje odobrava nabavu opreme izda pozitivno rješenje", rekao je državni tajnik Jurković.

(Hina) xmt/xvhor ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙