FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: sobr
ZAGREB, 24. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs ili Vazam, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, slavi se danas među kršćanima diljem svijeta. Uskrsom se slavi Isusova pobjeda nad smrću i nad grijehom, kao najočitije svjedočanstvo njegova božanstva i ujedno zalog uskrsnuća za vječni život. U ranokršćansko doba Uskrs se slavio svake nedjelje, a od 2. stoljeća slavi se jedanput godišnje nakon prvoga proljetnog punog mjeseca, između 21. ožujka i 25. travnja. Uskrs se slavi još od apostolskih vremena, a vuče podrijetlo u židovskom blagdanu Pesahu, odnosno Pashi. Dok su Židovi slavili čudesna Božja djela, koja je pokazao i izlaskom Izraelaca iz egipatskoga ropstva, kršćanska se vjera usredotočuje na Isusovo Uskrsnuće, prijelaz iz smrti u život. Još su najranije kršćanske zajednice, po uzoru na pashalno bogoslužje, provodile uskrsnu noć u bdijenju, čitanju biblijskih tekstova i molitvama u očekivanju ponovnoga dolaska Gospodnjega. Najveći kršćanski blagdan slavi se tri dana, počinje večerom Gospodnjom na Veliki četvrtak, preko Velikog petka i Velike subote, a vrhunac slavlja čini bdijenje noć uoči Uskrsa. Priprema za Uskrs je četrdesetodnevni post što počinje na Pepelnicu kao vrijeme sjećanja na krsna obećanja i pokore.

ĐAKOVO

Nadbiskup đakovačko-osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Marin Srakić predvodeći jutrošnju misu s blagoslovom jela u đakovačkoj katedrali kazao je da je skorašnji posjet Pape poruka vjernicima u Hrvatskoj da Sveti Otac, kako je rekao, "želi biti uz nas i s nama u odlučnim trenucima naše povijesti". Srakić je naglasio da papa Benedikt XVI. za 50-ak dana dolazi u Hrvatsku, iako je u visokoj starosti i usprkos već planiranim putovanjima u druga mjesta. "On je bez oklijevanja prihvatio pozive iz Hrvatske. Njegov dolazak u Hrvatsku je poruka i općoj Crkvi, ali i nama. On želi biti uz nas i s nama u odlučnim trenucima naše povijesti", kazao je Srakić. "Nakon svega što smo proživjeli proteklih dana u našem nacionalnom životu potreban nam je netko tko će nas ohrabriti i posvjedočiti da ima i onih koji su uz nas. To je Papa koji dobro pozna prilike u našoj Crkvi i u našoj Domovini, o čemu sam se osobno osvjedočio", poručio je. "Mržnja, ratovi, nasilje, diskriminacija i egoizam nije prava stvarnost. Toga postajemo svjesni kada činimo u duhu uskrsnuća, u duhu Božje istine", kazao je nadbiskup Srakić, čestitajući Uskrs i vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti.

OSIJEK

Središnje uskrsno euharistijsko slavlje u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Marin Srakić koji je u propovijedi poručio da je Uskrs blagdan obnove, života i nade. "Mnogi kamenovi pritišću čovjekovo srce, osobni, obiteljski, socijalni i crkveni problemi, pa i oni zdravstveni, zatim kamenovi nepravdi, poniženja ili ugašenih nada", rekao je Srakić dodavši kako danas "možemo razmišljati i o kamenu, što je stavljen na naš narod, i pitati ima li koga tko će ga podignuti". Ocjenivši kako problem sigurnosti nakon smrti traži jasan odgovor na pitanje tko će "otkotrljati kamen koji pritišće život", Srakić je podsjetio kako je čovjek od najranijih vremena tražio odgovor u mitovima i ideologijama koje su iznosile djelomičnu istinu i na taj način željele nadomjestiti pravu stvarnost. "Nama su potrebne činjenice koje je Bog postavio u povijest kao odgovor i spasenje čovjeka. A činjenica je jedna osoba, to je Isus Krist. Ovo što se u posljednje vrijeme piše kako su pronašli prvi Isusov grob s njegovim kostima i kostima njegove obitelji ponovno je stara podvala. Kao što je podvala i 'Da Vincijev kod'", poručio je. "Ove se godine posrećilo da svi zajednički slavimo Uskrs, i kamo sreće da ga jednoga dana možemo zajedno slaviti svake godine te da to bude korak zajedničkog slavlja uskrskloga Krista. Neka uskrsli Krist bude onaj koji će nas voditi kroz naš vjernički i građanski život", zaključio je nabiskup Srakić.

ZADAR

Uskršnje misno slavlje u zadarskoj katedrali Svete Stošije danas je predvodio nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić koji je ustvrdio da je Uskrs "blagdan nad blagdanima i svetkovina nad svetkovinama". "Krisovo uskrsnuće je predmet vjere, vjere koja nadilazi ljudske moći, te zahvat samoga Boga u našu zemaljsku stvarnost i upravo je zato Uskrs kamen temeljac apostolskog naviještanja", kazao je nadbiskup Puljić. "I evo već 14 stoljeća ovim podnebljem hrvatski puk pjeva 'Kraljice neba, raduje se', a znamo što se sve događalo i kakve su sve vojske prolazile ovim prostorima samo da se vjera zatre i narodni spomen izbriše", rekao je, dodavši da su "naši očevi ustrajali u svim burama i olujama i ostali vjerni crkvi i Isusu Kristu". "Na početku trećeg tisućljeća crkva zadarska propovijeda i svjedoči - uskrsnuo je aleluja! I mi od te vjere i danas živimo", zaključio je u propovijedi nadbiskup zadarski, čestitajući Uskrs i prvim gostima iz Italije, Engleske, Njemačke i Austrije.

ZAGREB

Pravoslavni vjernici okupili su se na svečanoj arhijerejskoj liturgiji u Hramu Preobraženja Gospodinova u Zagrebu koju je predvodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović. Mitropolit se osvrnuo i na nedavne događaje, to jest haaške presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, za koje smatra da nije njegovo da ih komentira. "Ne naslađujemo se ničijoj patnji, suosjećamo sa svima koji su izgubili svoje drage, kao i na sve one koji trpe i pate moleći se Bogu da se što prije oslobode tih stanja. Kakvom mjerom mjerite, onako će vam se mjeriti i kakvim sudom sudite, onako će vam se suditi", komentirao je mitroplit Jovan haaške presude. Pritom je upozorio da i u kaznionici u Lepoglavi ima zatvorenika koji su nepravedno osuđeni ali, kako je rekao, nema onih koji se bore za ljudska prava i koji bi im pomogli pokušati dokazati svoju nevinost. "Ljudska mjerila su relativna ako se na njih oslanjamo", izjavio je mitropolit te ustvrdio da se treba oslanjati "na božanska mjerila". Upozorio je također i na nedosljednosti kod popisa stanovništva, rekavši kako nekima smeta broj Srba u Hrvatskoj i kako se varaju oni koji misle da će nacionalnim protokolima to rješavati.

DALJ

Središnja proslava Uskrsa po julijanskom kalendaru za osječko-poljsku i baranjsku eparhiju održana je u daljskoj crkvi Svetog Dimitrija, gdje je uskrsno bogoslužje vodio osječko-poljski i baranjski episkop Lukijan, koji je poželio da trajni mir zavlada u srcima svih ljudi. Episkop je pročitao poslanicu patrijarha srpskog Irineja u ime Srpske pravoslavne crkve za Uskrs 2011. u kojoj se posebno upozorava na današnje probleme gdje su "ljudski moral i dobrobit ljudi zgaženi i u kojem vlada sebičnost, nasilje i ostalo što narušava ljudsko dostojanstvo". Ističe se kako je poslanje kršćana da vjeruju u život kao najveću vrijednost i Isusa koji je pobijedio smrt. "Zato oprostimo sve jedni drugima jer to nas uči uskrsli Krist", stoji među ostalim u uskrsnoj poslanici Srpske pravoslavne crkve.

ZAGREB

U čestitki koju je putem elektronskih medija uputio svim vjernicima, te gledateljima i slušateljima u domovini i inozemstvu, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić istaknuo je da Uskrs objavljuje Božju moć, koja navješta nadu da je po Kristovom uskrsnuću u konačnici pobjeđeno svo zlo svijeta te da je Uskrs navještaj oslobođenja i spasenja čovjeka. Sva naša vjera sažeta je u otajstvu Kristova Vazma, glavni navještaj uskršnjih blagdana jest da je Isus uskrsnuo, Krist je živ i on je pobijedio smrt, poručio je Bozanić. "Uskrsli Krist novi je čovjek te je u Kristu uskrslom svaki kršćanin pozvan živjeti novost života", rekao je dodajući da je uskrsli Krist prisutan u zajednici svojih vjernika, a kršćanska vjera poziva nas na zajedništvo s Kristom u skladu s izabranim geslom za pohod Svetog oca Hrvatskoj - "Zajedno u Kristu". Kardinal je istaknuo da je temeljna svrha skorog Papina pohoda Hrvatskoj 4. i 5. lipnja ove godine ukorijenjena u zadaći koju je sam Isus povjerio Apostolskom prvaku, kada mu je rekao "ja sam molio za tebe da ne malakše tvoja vjera pa kad k sebi dođeš učvrsti svoju braću". Papa, dodao je, dolazi učvrstiti svoju braću i sestre u uskrsnoj vjeri kako bismo ojačani u sigurnosti da je Isus Krist živ i prisutan među nama, Isusa ljubili i slijedili ga što daje smisao i puninu ljudskome životu. Posebice je istaknuo da Papa dolazi u Hrvatsku zbog proslave Nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji se prvi put organizira u našoj domovini, kao i molitve na grobu blaženog Alojzija Stepinca.

ZADAR

Zadarski koncert Nede Ukraden noćas je bio prekinut zbog lažne anonimne dojave o postavljenoj bombi u noćnom klubu "Lampaš", izvijestila je zadarska policija. Nepoznata osoba telefonom je oko ponoći dojavila da je u noćnom klubu u Zagrebačkoj ulici u kojem je pjevala Neda Ukraden postavljena bomba. Klub je za 15-ak minuta ispražnjen, a policijski pirotehničari uz pomoć psa pretražili su prostor i utvrdili da je riječ o lažnoj dojavi. Klub je potom nastavio s radom, kažu u zadarskoj policiji. Neda Ukraden, bosansko-hercegovačka pjevačica rođena u Imotskom, bila je 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća jedno od najvećih imena tadašnje jugoslovenske popularne muzike sa etno-pop prizvukom. Jedan od njezinih najvećih hitova je pjesma "Zora je" s albuma iz 1985. koji je prodan u pola milijuna primjeraka. Početkom rata u BiH Neda Ukraden se preselila u Beograd, gdje je počela pjevati turbofolk. Redovito nastupa po svim zemljama bivše Jugoslavije.

ZADAR

Desetak dana nakon haaške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču na zadarskom području nepoznati počinitelji i dalje na cestama noću pale automobilske gume, a sinoć su to učinili u mjestu Vrana i na lokalnoj cesti blizu Pakoštana, gdje Gotovina ima kuću. Zadarska policija izvijestila je da su nepoznati počinitelji oko 22 sata zapalili više automobilskih guma u mjestu Vrana i na cesti Vrana-Radašinovci. Vatrogasci iz Pakoštana gume su ugasili i uklonili s ceste oko 23,15 sati. U policiji kažu da nije bilo teškoća u prometu te da za počiniteljima tragaju. Nakon nepravomoćne osuđujuće presude dvojici hrvatskih generala 15. travnja, na zadarskom području nepoznati počinitelji su u nekoliko navrata zapalili gume te srušili borove na Jadransku magistralu u Pakoštanima, Bibinjama i Turnju. Neki od sumnjivaca su i uhićeni.

(Hina) xsela yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙