FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY pustio Stanišića na obilježavanje očeve smrti

Autor: bcav
ZAGREB/DEN HAAG, 21. travnja 2011. (Hina) - Haaški sud (ICTY) odlučilo je u četvrtak pustiti na privremenu slobodu bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Jovicu Stanišića zbog obilježavanja šest mjeseci od smrti njegova oca, dok je odbio zahtjev za puštanjem Franka Simatovića, bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a.

Optužnica u pet točaka tereti Stanišića i Simatovića za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene na području Hrvatske i BiH progonom, ubojstvima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima.

Stanišićeva obrana zatražila je od sudskog vijeća 13. travnja da Stanišića pusti na slobodu kako bi 30. travnja u Bačkoj Palanci mogao biti na obilježavanju šest mjeseci od smrti oca.

Odvjetnički tim Simatovića također je sudskom vijeću 12. travnja uputio zahtjev da ga se pusti na slobodu od 18. travnja do 14. srpnja kako bi pomogao pravnom timu u pripremi obrane. No, suci su zahtjev odbacili ocijenivši da njegov boravak u Beogradu nije nužan za pripremu obrane.

Puštanje haških pritvorenika na pogrebe užih članova obitelji uobičajena je praksa ICTY-a.

(Hina) xpp/xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙