FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak 7. travnja

Autor: vmrs
ZAGREB, 7. travnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak 7. travnja.

ZAGREB - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i povjerenik za proširenje Štefan Fuele posjetit će u četvrtak Zagreb, gdje će se sastati s vodećim hrvatskim dužnosnicima, predsjednicom vlade Jadrankom Kosor, predsjednikom Ivom Josipovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Premijerka Jadranka Kosor primit će predsjednika EK-a Josea Manuela Barrosa, a nakon sastanka u nazočnosti Barrosa i premijerke Kosor potpisat će se sporazum o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije u vezi s Nacionalnim programom za Hrvatsku u okviru programa IPA-komponenta Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2010. godinu. (Sastanak u 12 sati, u Banskim dvorima, Markov trg 2. Izjave za medije predviđene su za 13 sati.)

Predsjednik Sabora Luka Bebić sastat će se s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom. (Sastanak u 15:00 sati, u dvorani Ante Starčevića, u Hrvatskom saboru, Markov trg 6). Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso obratit će se i saborskim zastupnicima (od 15:30-16:00 sati, Sabornica, Markov trg 6)

Predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa primit će i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. (Sastanak u 18 sati, izjave u 18:45 sati, Ured predsjednika, Pantovčak 241)

SARAJEVO - Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine raspravlja o presudi riječkog liječnika Ognjena Šimića koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog primanja mita. Šimić je prije izricanja prvostupanjske presude 2008. pobjegao u BiH i odonda živi u Sarajevu, a Hrvatska je zahtjev da Šimić ode na izdržavanje kazne uputila Bosni i Hercegovini na temelju međudržavnog sporazuma koji predviđa uzajamnu pomoć u izvršenju kaznenih sankcija.

DEN HAAG - Na Haaškom sudu u četvrtak počinje rasprava o zahtjevu bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Jovice Stanišića i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića da se odbaci optužnica koja ih tereti za ratne zločine što su ih u Hrvatskoj i BiH počinile jedinice SDB-a i paravojne formacije pod njihovom kontrolom. Optužnica u pet točaka tereti Stanišića i Simatovića za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene na području Hrvatske i BiH progonom, ubojstvima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima. Optuženi su za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu kojemu je cilj bio uklanjanje većine nesrba s velikih dijelova Hrvatske i BiH od 1991. do 1995. U tom pothvatu bili su uz dvojicu optuženih bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević te vođe bosanskih i hrvatskih Srba Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Milan Martić, Goran Hadžić i Milan Babić, vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj i zapovjednik paravojnih posrojbi Željko Ražnatović Arkan. Stanišića i Simatovića optužnica tereti za zločine koje su u Hrvatskoj i BiH počinile jedinice SDB-a, odnosno postrojbe i paravojne formacije koje je stvorio SDB ili je pomogao u njihovu stvaranju. Među tim su jedinicama i "Crvene beretke", "Škorpioni", Arkanovi "Tigrovi", "Knindže", pripadnici Martićeve policije, kao i milicija tzv. SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

Dežurni:

Noć: Tomislav Delač

Prijepodne: Domagoj Janković

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Renata Tomašević

Telefon: 00385 1 4808645

Telefax: 00385 1 4808822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xvm ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙