FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael i Palestinci sve dalje od mirovnih pregovora

Autor: vkla
JERUZALEM, 21. travnja 2011. (Hina/AFP) - Izraelci i Palestinci sve se više udaljavaju od mirovnih pregovora, a istodobno su zaredale međusobne optužbe o krivnji za kočenje bliskoistočnog mirovnog procesa, piše u četvrtak AFP i podsjeća na predstojeću bitku dviju strana u rujnu pred Ujedinjenim narodima (UN) oko stvaranja palestinske države.

"Ne vidim da se Palestinci vraćaju za pregovarački stol. Njihova se strategija sastoji u tome da ne žele pregovarati i ne može ih se prisiliti", kazao je zamjenik izraelskog premijera Dan Meridor.

"Ukoliko ih međunarodna zajednica ne uvjeri da se vrate pregovorima, ne vjerujem da će to učiniti", dodao je Meridor, iz umjerene struje desnog Likuda.

Glavni palestinski pregovarač Nabil Šaat slaže se s dijagnozom, ali odbija odgovornost.

"Nemoguće je pregovarati jer izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije ozbiljan", kazao je. "Netanyahu koristi taj status quo jer mu to omogućuje da drži Gazu pod pritiskom i opsadom, da nastavi s izgradnjom Zida prema Zapadnoj Obali, kao i s izgradnjom naselja, da nagriza Jeruzalem i kontrolira postojanje Palestinaca", dodao je Šaat.

Prema njegovim riječima, Palestinci ne očekuju ništa ni od Netanyahua, koji u svibnju pred američkim Kongresom predstavlja novu inicijativu, ni od američkog predsjednika Baracka Obame.

"Obama nije u situaciji da iznese neki uistinu vrijedan prijedlog, jer bi trebao izvršiti pritisak na Netanyahua. Nema ozbiljnog mira bez ozbiljnog pritiska na Netanyahua", ocijenio je palestinski pregovarač.

Kao uvjet za nastavak pregovora, obustavljenih od rujna prošle godine, palestinska strana zahtijeva prestanak izgradnje židovskih naselja i "jasne pregovaračke parametre", posebice o granicama buduće palestinske države. Palestinci su odlučni boriti se za međunarodno priznanje Palestine na linijama iz 1967., uključivo s cjelokupnim istočnim Jeruzalemom, Zapadnom Obalom i Pojasom Gaze. Svoje zahtjeve planiraju iznijeti pred Vijećem sigurnosti UN-a, gdje očekuju američki veto, nakon čega će tražiti zasjedanje Opće skupštine prema načelu Korejskog rata - "ujedinjeni za mir".

U tom slučaju, objašnjava Šaat, Opća skupština može donijeti jednako obvezujuće odluke kao i Vijeće sigurnosti.

Izraelci smatraju da je ta strategija osuđena na neuspjeh.

(Hina) xvk ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙