FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U izraelskim napadima ubijeno 11 Palestinaca

Autor: bnov
GAZA, 9. travnja 2011. (Hina/AFP) - Jedanaest Palestinaca, među kojima četiri borca Hamasa, poginulo je od petka u izraelskim napadima u Pojasu Gaze, što predstavlja najsmrtonosniji dan na tom području od završetka izraelske operacije "Lijevano olovo" u siječnju 2009.

UN i EU pozvali su na hitan prekid neprijateljstava pokrenutih nakon što je u četvrtak iz Gaze ispaljena protutenkovska raketa na autobus s učenicima u Izraelu koja je teško ranila jednog učenika. Nakon tog napada uslijedila je izraelska odmazda u okviru koje je u 24 sata ubijeno 16 osoba.

Pedesetak projektila ispaljeno je iz Gaze prema Izraelu, ne prouzročivši žrtve ni materijalnu štetu. Za neke su odgovornost preuzele Brigade Ezedin al-Kasam, oružani ogranak Hamasa, usprkos pozivu na primirje vlade tog islamističkog pokreta.

Hamas se nada izbjeći ponavljanje operacije "Lijevano olovo" iz prosinca 2008. do siječnja 2009. u kojoj je poginulo 1400 osoba s palestinske strane a 13 s izraelske.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je "na hitan prekid raketne paljbe", rekao je njegov glasnogovornik. "Zabrinut je informacijama o civilnim žrtvama izraelskih operacija u Gazi te poziva na maksimalnu suzdržanost", piše u priopćenju.

U Kairu se u petak okupilo 2000 prosvjednika ispred izraelskog veleposlanstva prosvjedujući protiv izraelskih napada u Gazi.

(Hina) xbnš ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙