FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 21. travnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

MISRATA

Snage libijskog čelnika Moamera Gadafija tijekom noći su granatirale opkoljeni grad Misratu dok svjedoci javljaju da su pobunjenici u četvrtak preuzeli nadzor nad dijelom libijske strane granice s Tunisom. U posljednjem minobacačkom napadu na ulicu Tripoli u Misrati ubijena su najmanje tri pobunjenička borca a 17 ranjeno, rekao je glasnogovornik pobunjenika. Među žrtvama od srijede bili su jedan britanski i jedan američki snimatelj i ukrajinski liječnik. Pobunjenici tvrde da Gadafijeve snage namjerno napadaju civile, pa i snajperima, što Tripoli odbacuje. Po izjavama svjedoka iz tuniskog pograničnog krada Dedibe izgleda da su pobunjenici preuzeli nadzor nad libijskom stranom graničnog prijelaza s Tunisom. "Vidimo pobunjenike koji nadziru granicu", rekao je telefonom agenciji Reuters svjedok iz Tunisa. On je rekao da je u blizini granice bilo oružanih sukoba koji su trajali do četvrtka ujutro. Svjedok je rekao da su se deseci vojnika libijske vlade predali tuniskoj vojsci vjerojatno zato što nisu željeli da ih zarobe pobunjenici. Tuniski dužnosnici nisu bili dostupni za komentar. Libijska državna televizija je ranije u četvrtak izvijestila da su snage NATO-a napale četvrt Tripolija Kalat al-Farjan i ubile sedmero a ranile osamnaest osoba. Te informacije još nisu potvrđene iz neovisnih izvora.

MOSTAR

Predsjednik socijalističke frakcije u Europskom parlamentu (EP) Martin Schulz izjavio je da uspjeh Bosne i Hercegovine kao održive zemlje i njezina ulaska u Europsku uniju ovisi o unutarnjem preustroju u smislu federalizacije i poštivanja prava manjinskih naroda od strane većinskih. U intervju kojega su u četvrtak prenijeli mediji u Mostaru Schulz je istaknuo da se u Bruxellesu zagovara "federalizam kao načelo za sve buduće dogovore". "Prije svega moramo stvoriti takav federalni sustav koji ne bi bio s više ili manje suverenih država, nego nam je potrebna federalna država koja prepoznaje vrlo jasne strane u federaciji", rekao je Schulz, predsjednik druge po veličini frakcije u EP-u koji će od 17. siječnja iduće godine preuzeti dužnost predsjednika EP-a. Prema njegovim riječima postoji više uspješnih modela u EU, poput Njemačke ili Švicarske, koji bi se mogli primijeniti u slučaju Bosne i Hercegovine.

LJUBLJANA

Slovenska je policija u četvrtak ujutro počela dvadeset kućnih pretraga vezanih uz predkazneni postupak zbog sumnji u financijske malverzacije nekadašnjih uprava slovenskih podružnica Hypo banke i Hypo leasinga, javljaju slovenski mediji. Nacionalni istražni ured (NPU), poseban odjel policije za istraživanje gospodarskog kriminala i korupcije, potvrdio je da se istrage vode na području policijskih uprava Ljubljana i Krško. U dvadeset kućnih pretraga traže se dokazi o počinjenju više kaznenih djela zloporabe prava, položaja i povjerenja u gospodarskoj djelatnosti, te protuzakonita davanja ili primanja darova (korupcija), službeno navode u policiji. Slovenski mediji, pozivajući se na neslužbene izvore, navode da se pretrage odvijaju i u kućama bivših menadžera slovenskih podružnica Hypo banke i Hypo leasinga koji su početkom veljače iznenada smijenjeni odlukom centrale u Klagenfurtu, zbog usporedne istrage o malverzacijama u banci koja se vodi u Austriji.

LISABON

Socijalisti portugalskog premijera u ostavci Josea Socratesa mogli bi odnijeti pobjedu na prijevremenim parlamentarnim izborima zakazanima za 6. lipnja s minimalnom prednošću pred oporbom desnog centra, doznaje se u četvrtak iz rezultata provedene ankete. Prema anketi koju je za Diario Economico i radio TSF proveo institut Marktest, Socijalistička stranka (PS) bi dobila 36,1 posto glasova, a oporbena Socijaldemokratska stranka (PSD) 35,3 posto glasova. Na posljednjim parlamentarnim izborima iz rujna 2009., PS je osvojio 36,5 posto glasova, a PSD 29,1 posto. Socrates je 23. ožujka podnio ostavku jer parlament nije prihvatio plan njegove manjinske vlade o oštrim mjerama štednje. U jednoj drugoj anketi koju je također objavio dnevnik Diario Economico, 86 posto ispitanika smatra da je Socrates "kasno reagirao na krizu", a 65 posto ga smatra "glavnim krivcem za aktualnu krizu".

DAKA

Najmanje 23 ljudi utopilo se a deseci se smatraju nestalima nakon potonuća trajekta u četvrtak na istoku Bangladeša, priopćila je policija. "Do sada smo pronašli 23 tijela. Ima i drugih tijela koja su ostala zarobljena u potonulom trajektu. Ronioci ih pokušavaju izvaditi", dodaje policija. Putnici su spavali kada je trajekt udario u olupinu broda potonulog nekoliko dana ranije u Sarailu, 90 kilometara od Dake. Oko 60 putnika se spasilo plivajući. Ne zna se koliko je bilo putnika na trajektu. Nesreće s trajektima u Bangladešu su vrlo česte jer se gotovo uopće ne poštuju sigurnosne norme pa su plovila često prekrcana.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙