FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U srijedu prva aukcija za model B+

Autor: nbrc
ZAGREB, 18. travnja 2011. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u srijedu, 20. travnja, održat će prvu aukciju za model B+, odnosno za dobivanje jamstvene kvote Republike Hrvatske, a iznos aukcije je 150 milijuna kuna.

Na aukciji za model B+ prednost će imati poslovne banke koje ponude nižu kamatnu stopu na kredite za koje se traži jamstvo, a ti krediti mogu biti ročnosti od najmanje 20 mjeseci do 15 godina.

Cilj je modela B+, koji je reguliran Zakonom o jamstvenom fondu za poticaj gospodarskog razvitka, omogućiti poduzetnicima da za kvalitetne nove ili već započete investicijske projekte osiguraju kvalitetno financiranje.

Jamstveni fond iznosi milijardu kuna, a jamstava će se, temeljem Zakona, moći izdavati zaključno do 30. travnja 2012. godine.

Jamstva se mogu izdati za kredite namijenjene financiranju novih investicija, dovršetku već započetih investicija, uključujući financiranje potrebnih obrtnih sredstava za izvršenje investicije (kod obrtnih sredstava do 25 posto glavnice kredita).

Korisnici kredita za koje se izdaju jamstva mogu biti poduzetnici sa sjedištem, odnosno prebivalištem u Hrvatskoj, neovisno o tome jesu li registrirani kao trgovačko društvo, obrtnici ili druge pravne osobe, te neovisno jesu li mali, srednji ili veliki poduzetnici.

Po Zakonu, poduzetnici koji zadovolje uvjete poslovne banke i HBOR-a mogli bi dobiti državno jamstvo do 30 posto vrijednosti kredita, najviše do 50 milijuna kuna.

Jamstvo predstavlja obvezu Republike Hrvatske kojom jamči ispunjenje dijela obveza po glavnici kredita za koji se jamstvo daje.

Model B+ dorađeni je prošlogodišnji model B, a najveća mu je novina mogućnost da se u određenom postotku financiraju obrtna sredstava s obzirom na probleme koje su poduzetnici imali s instrumentima osiguranja ili vlastitim učešćem u projektu.

Tijekom prošle godine održana je samo jedna aukcija za dodjelu jamstvenih kvota po modelu B, a interes banaka bio je daleko ispod ponuđenog iznosa. Naime, jedina aukcija za model B održana je 16. travnja 2010., HBOR je za nju ponudio iznos od 200 milijuna kuna, a dvije su poslovne banke dostavile četiri ponude u vrijednosti od 36,9 milijuna kuna.

Za ovogodišnji model B+ poslovne će banke, prema pozivu za sudjelovanje na aukciji koji je HBOR objavio na svojim internet stranicama, moći dostaviti samo jednu ponudu, ponuda će morati sadržavati iznos jamstvene kvote za koju se banke natječu te visinu kamatne marže za kredite za koje se traži jamstvo.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙