FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: stranka umirovljenika napušta vladu

Autor: lfia
LJUBLJANA, 19. travnja 2011.(Hina) - Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) izlazi iz slovenske koalicijske vlade, izjavio je u utorak nakon sjednice izvršnog odbora stranke njezin predsjednik Karl Erjavec.

"Zaključak smo donijeli jednoglasno", rekao je Erjavec, dodavši da se u utorak ujutro sastao s predsjednikom vlade Borutom Pahorom koji ga je molio da stranka ostane u vladi, ali da je to odbio.

"Razgovor nije donio napredak. Naša je stranka u koaliciji od samog početka u podređenu položaju, naši prijedlozi nisu uzimani u obzir", rekao je Erjavec.

Dodao je da će konačnu odluku o izlasku iz vladajuće koalicije početkom svibnja donijeti glavni odbor stranke, ali da je riječ o pukoj formalnosti.

U ponedjeljak je ostavku u vladi dala ministrica regionalnog razvitka Duša Trobec Bučan, a uskoro će to učiniti i ministar okoliša Roko Žarnić, oboje članovi DESUS-a.

Kao glavni razlog neslaganja s Pahorom i odluke o izlasku iz četvorostranačke vladajuće koalicije, godinu i pol prije redovitih izbora, Erjavec je naveo kontroverznu mirovinsku reformu kojoj se stranka umirovljenika odlučno protivila od samog početka.

"Došli smo do zaključka da ne postoje mogućnosti da približimo stajališta o mirovinskoj reformi", rekao je Erjavec na konferenciji za novinare, dodajući da novi zakon o mirovinskom osiguranju koji je u parlamentu izglasan bez njihovih glasova "nema mogućnosti" na referendumu i da će biti odbačen.

Erjavec je ocijenio da bez novih poteza predsjednika vlade Boruta Pahora ne može funkcionirati ni njegova vlada, koja odlaskom DESUS-a iz koalicije ostaje sa 42 zastupnička glasa u parlamentu koji obuhvaća 90 zastupnika.

Pahor se kao predsjednik Socijalnih demokrata (SD) u utorak poslije podne sastao s ministricom unutarnjih poslova Katarinom Kresal, koja vodi Liberalno-demokratsku stranku (LDS), i ministrom za visoko školstvo Gregorom Golobičem, koji je predsjednik stranke Zares, kako bi našli izlaz iz krizne situacije nakon odluke stranke umirovljenika da napusti vladu.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙