FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neizvjesni rezultati izbora u Finskoj

Autor: vrad
HELSINKI, 17. travnja 2011. (Hina/AFP) - Finska desničarska stranka Pravi Finci nalazi se rame uz rame s konzervativcima i socijalistima na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Finskoj, objavilo je izborno povjerenstvo nakon prebrojavanja 79 posto glasova.

Od 200 mjesta u parlamentu, konzervativnoj Nacionalnoj koaliciji trebala bi pripasti 43, socijalističkom SDP-u 42, a Pravim Fincima 39 mjesta, ali još treba prebrojati 20 posto glasova.

Povjerenstvo je objavilo da su Pravi Finci osvojili 19,4 posto glasova, ispred Socijaldemokratske stranke (SDP) s 19,2 posto i Nacionalne koalicije s 18,8 posto. Po podacima izbornog povjerenstva odaziv birača bio je 70,4 posto.

"Razlika između broja glasova i broja zastupničkih mjesta povezana je s veličinom biračkih jedinica", rekao je politolog Ilkka Ruostetsaari sa sveučilišta u Tampereu.

Četvrta velika stranka, Stranka centra koju predvodi premijerka na odlasku Mari Kiviniemi, dobiva 17,6 posto glasova i 35 mjesta u parlamentu.

Pravi Finci, zahvaljujući karizmi svog vođe Tima Soinija koji je u predizbornoj utrci rabio populističku i euroskeptičnu retoriku i koji je uspješno vodio kontroverznu raspravu o useljeništvu, jedina je stranka koja je ostvarila napredak u odnosu na prošle parlamentarne izbore u 2007.

Najveći poraz doživjela je Stranka centra koja postaje četvrta politička snaga u novom parlamentu.

"Razočarani smo, dakako, ali su nam građani rekli što su imali reći i moramo ih poslušati", komentirala je Kiviniemi.

Kiviniemi će po svoj prilici dužnost predsjednice vlade prepustiti svom dosadašnjem ministru financija Jyrkkiju Katainenu, predsjedniku Nacionalne koalicije.

(Hina) xvrad ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙