FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 19. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

KIJEV - Međunarodna donatorska konferencija za prikupljanje 740 milijuna eura za dovršetak novog betonskog sarkofaga kojim bi se trajno riješio problem černobilskog reaktora, 25 godina nakon nuklearne katastrofe, počela je u utorak prijepodne u Kijevu. "Katastrofa u elektrani Černobilu ostavila je duboki trag s kojim će Ukrajina morati živjeti još puno godina", kazao je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič otvarajući konferenciju. "Zahvaljujemo međunarodnoj zajednici što nije ostavila Ukrajinu samu s tim problemom", dodao je on. Kako bi se Černobil pretvorilo u "ekološki sigurno mjesto", Janukovič je naglasio potrebu "izgradnje novog sarkofaga oko uništenog reaktora i sigurnog skladišta za upotrebljeno nuklearno gorivo". Podsjetio je da još uvijek nedostaje 740 milijuna eura za financiranje radova ukupno vrijednih 1,5 milijardi eura. Donatorsku konferenciju organizira Ukrajina zajedno s s Europskom unijom i zemljama skupine G-8, kojom ove godine predsjedava Francuska. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso već je najavio da će biti odobreno 110 milijuna eura za izgradnju novog sarkofaga. Rusija je obećala 45 milijuna eura. Hrvatska vlada je na prošlotjednoj sjednici donirala 1,1 milijuna kuna za tu svrhu. "Više od četrdeset zemalja i organizacija predstavljeno je ovdje kako bi iskazalo snagu međunarodne zajednice i njezino jedinstvo da Černobil pretvori u sigurno mjesto", rekao je Barroso u Kijevu. Konferencija se održava tjedan dana uoči 25. godišnjice nuklearne katastrofe u Černobilu, kada je u eksploziji njegova četvrtog reaktora readioaktivnim česticama zagađen veći dio Europe, a posebice Ukrajina, Bjelorusija i Rusija.

BEOGRAD - Nakon presude Haaškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za sudjelovanje u zločinačkom poduhvatu protiv srpskih civila tijekom operacije ''Oluja'', službeni Beograd očekuje da, kada je riječ o povlačenju međusobnih tužbi Srbije i Hrvatske za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), stvari krenu s mrtve točke, pišu u utorak beogradske ''Večernje novosti''. Presuda bi, kako navodi taj beogradski dnevnik, mogla dovesti do preokreta u slučaju međusobnog povlačenja tužbi, dok se iz Beograda očekuje da hrvatska vlada, koja je, kako se ističe, uporno odbijala staviti na dnevni red pitanje izvansudskog poravnanja, to konačno učini. ''Presuda, za koju očekujem da će uskoro biti i pravomoćna, o zajedničkom zločinačkom pothvatu protiv Srba, koji je organizirao i upravljao tadašnji hrvatski vrh, snažan je argument srpskoj obrani i našoj protutužbi na optužbe Zagreba za genocid'', rekao je za ''Večernje novosti'' državni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa Slobodan Homen. Presuda, dodao je, bitno umanjuje šanse Hrvatske da će pobijediti u sporu pred ICJ ''i oni toga postaju svjesni''.

Hrvatske vlasti, po riječima Homena, nisu očekivale ovakvu presudu Haaškog suda, a da jesu, sigurno bi ranije razmislile o povlačenju tužbi i ne bi u prosincu ICJ-u dostavile opsežan odgovor na srpsku protutužbu. Profesor međunarodnog prava i nekadašnji zastupnik Srbije pred ICJ Radoslav Stojanović naveo je kako je odgovorom na srpsku protutužbu samo bespotrebno produžena sudska agonija, jer sada Srbija sprema svoje odgovore na hrvatske odgovore na srpsku protutužbu, što se, kako kaže, može razvlačiti godinama. ''Očekujem da stajalište Zagreba konačno smekša, jer je ova presuda dala jak vetar u leđa našoj protutužbi, i za Hrvatsku je bolje da zaigra na kartu dogovora oko povlačenja'', kazao je Stojanović.

'

RIM - Svjetski program za hranu (WFP), UN-ova agencija koja se financira isključivo donacijama, u utorak je u Rimu predstavila internetski program wefeedback kojim se financiraju školski obroci za milijune djece siromašnih zemalja, a kampanji su kumovi poznate osobe, među njima i nogometaš Kaka. U mjesec dana postojanja, nova internetska adresa (http://wefeedback.org/fr/home) omogućila je gotovo 110.000 obroka djeci koja trpe glad u 60 zemalja Afrike, Azije i Latinske Amerike, objavio je WFP-ov čelnik Pierre Guillaume Wielezynski. Zamisao je potaknuti korisnike interneta da kroz igru uplaćuju male svote, prosječno 20 dolara, čineći tako dobro djeci i motivirajući i prijatelje s društvenih mreža (facebook, twitter, linkedin,..) na donaciju. Sustav nagrada (bedževa) osmišljen je za najveće donatore te one koji dovedu najviše svojih prijatelja. "To nije kampanja koja će trajati mjesec ili dva, želimo da stranica zaživi kako bi se putem nje trajno pomagalo" i svake godine nahranilo 22 milijuna djece, rekao je Wielezynski. Na ulaznoj je stranici kalkulator kojim korisnik izračuna koliko košta njegovo najmilije jelo, primjerice pizza, sendvič ili suši, a zatim se ta svota preračunava u broj djece koju je njome moguće nahraniti. Stranica tada poziva surfera da se odrekne najdražeg jela i "podijeli" ga djeci. "Procjenjuje se da se na čokolade i slatkiše u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Država u vrijeme Uskrsa potroši 2,1 milijarde dolara, a to je svota potrebna za naš program kroz 2 godine", rekao je Wielezynski. Humanitarnoj akciji su kumovi poznate osobe, primjerice glumica Drew Barrymore, pjevačica Cristina Aguilera ili brazilski nogometaš Kaka koji ima 2,5 milijuna prijatelja na Twitteru.

SARAJEVO - Europska unija će veoma brzo razmatrati odluku vlasti u Republici Srpskoj da raspišu referendum o odlukama visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, najavio je u utorak zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin dodajući kako su za Uniju neprihvatljivi takvi pokušaji destabiliziranja BiH. "Mogu kazati, bez nakane da govorim u ime Europskog vijeća, da će se BiH i odluka vlasti RS o referendumu vrlo brzo naći na dnevnom redu zasjedanja šefova država ili vlada zemalja članica Unije", kazao je Kacin, potpredsjednik izaslanstva Europskog parlamenta za zapadni Balkan, kako ga citira sarajevski "Dnevni avaz". On je ocijenio kako je neprihvatljiva odluka parlamenta RS da raspiše referendum na kojemu bi se građani tog entiteta očitovali o tome podupiru li odluke visokog predstavnika, a posebice onu o uspostavi Suda i Tužiteljstva BiH. Kacin ocjenjuje kako su ovakvi postupci vlasti RS rezultat činjenice da je taj entitet zapravo pred bankrotom pa se javnosti pokušava preusmjeriti pozornost na "fikcije poput one da je RS odvojena od BiH". Zbog općih trendova u regiji koja napreduje ka EU, istaknuo je Kacin, za Uniju su potpuno neprihvatljivi pokušaji destabiliziranja i fragmentiranja BiH."Tijela EU dat će nedvojben odgovor. Regija zapadnog Balkana ipak napreduje, a neki koriste gužvu jer nisu u središtu pozornosti pa misle da će se provući. No mir i stabilnost u EU su od najveće važnosti i stoga će Unija reagirati", kazao je Kacin pojašnjavajući kako će EU na izazove iz Banje Luke "odgovoriti jednim glasom".

BARCELONA - Bazilika Sagrada Familia u Barceloni evakuirana je u utorak ujutro zbog požara u kojem nije bilo ozlijeđenih, a požar je brzo ugašen, kazao je glasnogovornik gradske uprave. "Ima više dima nego vatre, požar je bio slabijeg intenziteta nego se prvotno mislilo", izjavio je taj glasnogovornik, istaknuvši da su posjetitelji evakuirani iz opreza. Po katalonskoj televiziji TV3, požar je podmetnut, a navodni "neuravnoteženi" počinitelj uhićen. Otprilike tri do četiri tisuće osoba nalazilo se na početku evakuacije u unutrašnjosti crkve ili blizu Sagrade Familije, nedovršena remek djela Antonija Gaudija, javljaju katalonski mediji.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙