FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko-češko društvo izabralo novo vodstvo

Autor: ntod
ZAGREB, 19. travnja 2011. (Hina) - Hrvatsko-češko društvo (HČD) na godišnjoj je skupštini za novog predsjednika udruge izabralo Marijana Lipovca, Vjesnikova novinara i publicista, priopćeno je danas iz HČD-a.

Izabrani su i novi članovi Upravnog odbora i Nadzornog odbora i prihvaćen plan rada u narednom razdoblju, u kojem će HČD proslaviti 20. godišnjicu osnutka.

U rujnu bi u organizaciji HČD-a trebala biti postavljena spomen-ploča u čast Marije i Stjepana Radića u crkvi sv. Norberta u Pragu, gdje su se 1898. vjenčali, a nastavit će se i aktivnosti kako bi u čast Stjepana Radića bila imenovana jedna praška ulica, s obzirom na značajan doprinos koji je Radić dao popularizaciji Češke u Hrvatskoj.

Do sada su zalaganjem HČD-a u Pragu svoja spomen - obilježja dobili Nikola Tesla i Vladimir Prelog, a uskoro će ga dobiti i Andrija Mohorovičić.

HČD će u 2011. obilježiti i neke značajne godišnjice iz povijesti hrvatsko-čeških odnosa, među kojima je i 140. godišnjica Radićeva rođenja, kao i 75. rođendan prvog češkog predsjednika Václava Havela.

Do kraja godine HČD planira izdati jedan broj svog glasila "Susreti", koje je ponovno pokrenuto u siječnju nakon 12 godina neizlaženja, a prije početka ljetne sezone izdat će se turistički vodič po Hrvatskoj za češke turiste.

HČD je udruga građana osnovana 1992. godine s ciljem unaprjeđenja hrvatsko-čeških odnosa na kulturnom, umjetničkom, znanstvenom, gospodarskom i drugom području. Udruga je do sada izdala četiri knjige i bila suorganizator nekoliko izložbi i brojnih tribina posvećenih hrvatsko-češkim temama. Ima 40 članova, a dosadašnji predsjednici bili su Zlatko Stahuljak, Mate Relja, Zorislav Bobuš i Zvonimir Kotarac.

(Hina) pp/xntod yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙