FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Druga knjiga Sabranih djela I. B. Mažuranić "Bajke i basne"

Autor: sbro
SLAVONSKI BROD, 19. travnja 2011. (Hina) - Druga knjiga kritičkog izdanja Sabranih djela Ivane Brlić Mažuranić "Bajke i basne" donosi sve bajke i basne slavne hrvatske književnice.

Uz "Priče iz davnine" tu su i bajke objavljivane po časopisima ali i one sačuvane u rukopisnoj ostavštini iz Arhiva obitelji Brlić., kaže ženski dio priređivačkog dvojca knjige dr. sc Ivana Žužul. To je, napominje drugi priređivač, dr. sc. Tvrtko Vuković, najpopularnija knjiga Ivane Brlić Mažuranić, hvaljena diljem svijeta i prevođena na mnoge strane jezike i u tom se smislu može reći kako je u ovim sabranim djelima to možda i najvažnija knjiga.

Riječ je o nagrađivanom i od kritike hvaljenom projektu slavonsko brodskog Ogranka Matice hrvatske u sklopu kojega su prošle godine po prvi puta u istoj knjizi objavljena oba Ivanina romana "Šegrt Hlapić" i "Jaša Dlamatin".

Posao je bio iznimno uzbudljiv ali i naporan jer ispred sebe imate sedam ili osam raznorodnih inačica jednog te istog teksta od kojih treba izabrati jednu a onda u kritičkom aparatu donijeti i obavijesti o svim drugima. To je paralelno čitanje svih mogućih tekstova koji postaje u ostavštini i u izdanjima za Ivanina života, objašnjava Vuković.

Urednik sabranih djela Vinko Brešić podsjeća kako je vrlo malo hrvatskih pisaca koji imaju sabrana djela, a još manje onih koja to imaju u kritičkoj redakciji. "Ako išta dugujemo jednom piscu i ako išta za njega možemo učiniti to je da mu objavimo sveukupna djela u onom izdanju i onakvima kakva ih je napisao i želio vidjeti", ističe Brešić.

Predsjednik Matičina ogranka Slavonski Brod mr. sc. Ivan Medved najavljuje dogodine novu knjigu iz projekta kritičkih izdanja Sabranih djela Ivane Brlić Mažuranić. "Pred nama je objavljivanje još tri sveska. Uz pripovijetke i pjesme objavit ćemo i kompletnu korespodenciju Ivane Brlić Mažuranić. Projekt planiramo završiti do 2013. godine i jako smo ponosni jer ćemo to uradili prvi u Hrvatskoj", kaže Medved.

Svrha je sabranih djela, projekta započetog krajem 2007., a djelo Ivane Brlić Mažuranić napokon bude istraženo i obrađeno te dostupno u integralnom obliku.

Druga knjiga je predstavljena sinoć u Slavonskome Brodu.

(Hina) xsbro yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙