FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 18. travnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

ZAGREB

Branitelj generala Mladena Markača Goran Mikuličić sastao se u ponedjeljak u Zagrebu s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem s kojim je razgovarao o pripremama za podnošenje žalbe na prvostupanjsku presudu u predmetu "Gotovina, Čermak, Markač", doznaje se od Markačeva branitelja. Mikuličić je kazao kako je na jednoipolsatnom sastanku razgovarano o tome kako će se dalje postupati u žalbenoj fazi postupka. "Upoznao sam ministra s glavnim smjernicama u žalbenom postupku", kazao je za Hinu Mikuličić pojašnjavajući da će žalbeni podnesak sadržavati i argumente protiv udruženog zločinačkog pothvata. Markačev odvjetnik kazao je kako je ministar ponudio svu potrebnu pomoć timovima u žalbenom postupku.

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, na poziv ukrajinskog i francuskog predsjednika, sudjelovat će u utorak u Kijevu na Sastanku na vrhu o sigurnom i inovativnom korištenju nuklearne energije povodom obilježavanja 25. obljetnice černobilske tragedije, priopćeno je u ponedjeljak iz Ureda predsjednika. Ukrajina zajedno s Europskom unijom i zemljama G-8, kojima predsjedava Francuska, saziva donatorsku konferenciju za prikupljanje sredstava za izgradnju zaštitnog oklopa u cilju konačne sanacije postrojenja nuklearne elektrane u Černobilu. U tu svrhu hrvatska vlada donirala je 1,1 milijuna kuna. Istovremeno bit će održan i sastanak na vrhu na temu sigurnog i inovativnog korištenja nuklearne energije koja je aktualizirana nedavnim događajima u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima. Na marginama kijevskog summita, predsjednik Josipović održat će bilateralni susret s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je u ponedjeljak Moniku Panajotovu, predsjednicu Odbora za europske poslove i kontrolu europskih fondova, i Dobroslava Dimitrova, predsjednika Odbora za vanjsku politiku i obranu bugarskog Narodnog Sobranja i izvijestio ih o statusu hrvatskih pristpnih pregovora s Europskom unijom te zakonodavnim aktivnostima Sabora poduzetima s ciljem prilagodbe europskom zakonodavstvu, priopćeno je u ponedjeljak iz Ureda predsjednika Sabora. Bebić je Panajotovu i Dimitrova izvijestio o statusu hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom te zakonodavnim aktivnostima Sabora poduzetima s ciljem prilagodbe europskom zakonodavstvu, osobito u području 23. poglavlja o pravosuđu i temeljnim ljudskim pravima. Zahvalivši bugarskoj potpori hrvatskom članstvu u NATO-u i Europskoj uniji, Bebić je istaknuo kako Hrvatska cijeni prijateljstvo s Bugarskom. Izrazio je uvjerenje kako je sukladno Lisabonskom sporazumu poželjna pojačana suradnja nacionalnih parlamenata članica EU-a i nadu kako će zemlje na području jugoistočne Europe znati prepoznati i zastupati zajedničke regionalne interese, poput pitanja podunavske suradnje i energetike.

LJUBLJANA

Budući da se pokazalo kako za kupnju "Mercatora" nisu zainteresirani veliki europski trgovački lanci, mogućnost dodatnih pregovora Pivovarne Laško (PL) s Agrokorom postala je realnijom, navodi u ponedjeljak slovenski poslovni dnevnik "Finance". "Slovenska diplomacija prošlog je tjedna došla do spoznaja da Mercator ne žele ni engleski Tesco, ni francuski Carrefour, ni belgijski Delhaize. Zato preostaju pregovori s Agrokorom, koji je na natječaju dao najvišu obvezujuću ponudu", piše slovenski list pozivajući se na neslužbene izvore. Prema pisanju slovenskih medija, Agrokor je na natječaju ponudio 206 eura po dionici za 23,34 postotni udio u najvećem slovenskom trgovačkom lancu, koji ima prezadužena Pivovarna Laško. To je 20 posto više od cijene dionica Mercatora na Ljubljanskoj burzi, no Finance navode da u PL-u ocjenjuju da bi Agrokor u nastavku pregovora mogao ponuditi i 230 eura ako se postigne dogovor s bankama koje također imaju značajne vlasničke udjele u Mercatoru da bi Agrokor i njihove udjele kupio po istoj cijeni kao i njihove dionice. Agrokor je u dosadašnjim pregovorima s upravom PL-a obećao, u slučaju da pregovori završe uspjehom, plasiranje njihovih pića u Konzumovoj trgovačkoj mreži te proizvodnju piva sa svojom robnom markom u Laškom.

HELSINKI

Pravi Finci, protueuropska stranka koja je glasovanjem ovoga vikenda dobila snažnu ulogu u finskom parlamentu, očekuju da Europska unija promijeni planove pomoći Portugalu, rekao je čelnik te stranke u ponedjeljak. "Naravno da će morati biti promjena", rekao je Timo Soini novinarima dan nakon što je njegova stranka više nego učetverostručila broj glasova kako bi promijenila tradicionalnu proeuropsku finsku politiku. Pravi Finci su na nedjeljnjim izborima postali treća stranka s 19 posto glasova a broj njihovih zastupnika u 200-članom parlamentu povećao se na 39 u odnosu na pet koliko su osvojili na izborima 2007. godine. Finski parlament, za razliku od drugih u zoni eura, ima pravo glasovati o zahtjevu EU-a za sredstvima financijske pomoći. Soini je rekao da ovoga tjedna očekuje kontakte s drugim strankama u vezi s formiranjem koalicijske vlade.

BRUXELLES

Rezultati parlamentarnih izbora u Finskoj, gdje su Pravi Finci, protueuropska stranka, ovoga vikenda dobili snažnu ulogu u finskom parlamentu, neće imati utjecaja na plan pomoći Portugalu o kojem se trenutno raspravlja, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Europske komisije Pia Ahrenkilde Hansen. "Ništa se nije promijenilo", kazala je glasnogovornica. "Nema promjena planova. Pregovori s Portugalom su u tijeku", dodala je. "Mi smo u potpunosti sigurni da će Finska nastaviti poštivati svoje obveze, i s Finskom surađujemo u tom duhu", kazala je. "Pustimo sada finske političke snage da pregovaraju i sastave novu vladu". Pravi Finci su na nedjeljnim izborima postali treća stranka s 19 posto glasova a broj njihovih zastupnika u 200-članom parlamentu povećao se na 39 u odnosu na pet koliko su osvojili na izborima 2007. godine.

DAMASK

Sirijske snage ubile su osam prosvjednika tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak u gradu Homsu u sukobima koji su izbili nakon što je jedan od plemenskih vođa preminuo u zatočeništvu sirijskih snaga. "Homs kipti. Snage sigurnosti i režima već mjesec dana provociraju", kazao je jedan neimenovani aktivist za britansku novinsku agenciju Reuters. "Civili su tijekom protekle noći preuzeli ulice u različitim područjima grada i na njih se pucalo", dodao je. Isti izvor kazao je da su se neredi u Homsu pojačali nakon što su vlasti predale tijelo šeika Badera Abu Muse iz plemena Favara, a na njegovom pokopu u subotu ubijen je jedan 12-ogodišnji dječak. Abu Musa je uhićen prošli tjedan nakon što je sudjelovao u prodemokratskim demonstracijama, jednima u nizu demonstracija u Siriji u znak prosvjeda protiv jedanaestogodišnje vladavine predsjednika Bašara al-Asada. Sirijske vlasti pokrenule su kampanju uhićenja odvjetnika, nezavisnih intelektualaca i aktivista tijekom prosvjeda koji su izbili prije mjesec dana.

SARAJEVO

Policajac koji je u subotu ubio dopredsjednika Hrvatske seljačke stranke-Nove hrvatske inicijative (HSS-NHI) Antu Malića uhićen je u ponedjeljak na području Tomislavgrada u BiH, potvrđeno je iz policijskih izvora. Policajac Andrija Ćerdić pronađen je i uhićen u jednom selu kod Tomislavgrada, izjavio je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Livanjske županije Ivica Vrdoljak. Andrija Ćerdić (41) pucao je u Malića (46) iz službenog pištolja i smrtno ga ranio nakon kraće prepirke u lokalnom kafiću. Policija je upozorila kako se o razlozima ubojstva ne može govoriti sa sigurnošću dok se istraga ne završi.

BEOGRAD

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je beogradskom dnevniku ''Politika'' od ponedjeljka kako je siguran da će referendum, koji se odnosi na odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) te rad Suda i Tužiteljstva BiH, dobiti potporu naroda. Parlament Republike Srpske odlučio je u srijedu raspisati referendum na kojemu bi se građani tog dijela BiH očitovali o, kako je naveo parlament, "nezakonitim odlukama visokih predstavnika međunarodne zajednice a posebice o radu suda i tužiteljstva na državnoj razini". ''Mi ne tražimo ništa više od onoga što na po Daytonu pripada i ne prihvaćamo BiH onakvu kakvu nameću visoki predstavnici pa smo zbog toga odlučili na referendumu čuti glas naroda'', rekao je Dodik u razgovoru za beogradski list. Upitan je li raspisivanje referenduma i pokušaj obrane Daytonskog sporazuma, predsjednik RS odgovorio je potvrdno iako, kako je rekao, u njemu ima i odredbi koje nisu povoljne za RS.

LJUBLJANA

Slovenski premijer Borut Pahor pozvao je u ponedjeljak Demokratsku stranku umirovljenika (DESUS) da odustane od izlaska iz vladajuće koalicije, čime bi vlada ostala bez većinske potpore u parlamentu. "Pokušat ću uvjeriti predsjednika DESUS-a Karla Erjavca da ostane u vladajućoj koaliciji. Vlada je pred izuzetno zahtjevnim razdobljem, zato je važno da DESUS ostane u njoj. Erjavec mora biti svjestan svoje odgovornosti", rekao je Pahor novinarima u Ljubljani. Ostavku Pahoru u ponedjeljak ujutro dala je ministrica za lokalnu samoupravu Duša Trobec Bučan, članica DESUS-a, rekavši da joj je u vladi bio onemogućavan normalan rad i da je u zadnje vrijeme bila izložena medijskim napadima, a čelnik stranke Erjavec je podržao njenu odluku, najavivši da će u utorak izvršnom odboru stranke predložiti izlazak iz vlade. U tom bi se slučaju otvorila nova kriza vlade jer tri stranke lijevog centra koje bi u njoj ostale u parlamentu nemaju natpolovičnu većinu nego 42 od ukupno 90 zastupnika. Pahor je novinarima rekao kako nisu točne tvrdnje dosadašnje ministrice i predsjednika DESUS-a Erjavca kako DESUS-ovi ministri i dužnosnici u vladi nemaju potporu premijera i da očekuje da oni to sami demantiraju.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙