FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 17. travnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9.30:

WASHINGTON/ZAGREB

Hrvatska ulazi u razdoblje smanjivanja fiskalnih neravnoteža pa bi u iduće dvije godine trebala prepoloviti svoj proračunski deficit, izjavila je u subotu ministrica financija Martina Dalić nakon razgovora s čelnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB) na proljetnom zasjedanju tih međunarodnih financijskih institucija u Washingtonu. U 2010. godini fiskalni deficit iznosio je 4,7 posto bruto nacionalnog proizvoda (BDP), prema podacima vlade, dok je vanjski dug dosegao 46 milijardi eura. Izaslanstvo Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke, koje vode ministrica Dalić i guverner Željko Rohatinski, u subotu je o provedbi postojećih projekata i zajmova Svjetske banke Hrvatskoj, te o budućoj suradnji i pripremi novih projekata, razgovaralo s čelnicima Svjetske banke za regiju istočne Europe i srednje Azije (ECA), kojoj pripada i Hrvatska. Hrvatska je sredinom ožujka na američkom tržištu plasirala 1,5 milijuna dolara 10-godišnjih obveznica s kamatom od 6,375 posto, a na pitanje o daljnim zaduženjima, ministrica Dalić je kazala da će se ona odvijati sukladno planovima u proračunu, te kako smatra da Hrvatskoj nije potrebna pomoć MMF-a. Na briefingu Svjetske banke o regiji istočne Europe i srednje Azije (ECA), u kojoj je i Hrvatska, predviđen je prosječan gospodarski rast u ovoj godini od 4,5 posto, te približno isti ili neznatno bolji rast u 2012. S prognozom gospodarskog rasta od 1,5 posto Hrvatska je na začelju skupine, zajedno s Mađarskom i Rumunjskom.

HELSINKI

U Finskoj su u nedjelju ujutro otvorena birališta za opće izbore, na kojima je gotovo 4,4 milijuna Finaca pozvano izabrati 200 parlamentarnih zastupnika. Prema posljednjim anketama, vodeći su konzervativci ministra financija Jyrkija Katainena koji dobivaju oko 20 posto. Relativno tijesno ih slijedi stranka centra premijerke Mari Kiviniemi, a zatim slijede socijaldemokrati i desno populistička stranka "Pravi Finci". Ta stranka je na izborima 2007. osvojila samo 4,1 posto glasova, ali ankete pokazuju da bi na ovim izborima trebali dobiti četiri puta toliko. Izborna komisija očekuje visoku stopu odaziva. Na prošlim izborima 2007. odaziv je iznosio 67,9 posto.

TOKIO

Američka državna tajnica Hillary Clinton u nedjelju je pozvala Japance da i nastave biti aktivni na svjetskoj sceni, u razdoblju u kojemu se bore s posljedicama nuklearne krize koja je uslijedila nakon katastrofalnog potresa i tsunamija, istodobno obećavši tom ključnom američkom savezniku u istočnoj Aziji potporu Washingtona. Clinton je izjavila kako su se Japan i SAD složili u pogledu stvaranja "javno-privatnog partnerstva za obnovu", pod vodstvom japanske vlade, a američke tvrtke i organizacije počet će s raspravama o tomu na koji način pružiti potporu Japancima koji prolaze kroz tešku krizu. "Na ekonomskom, diplomatskom i na mnogim drugim područjima, Japanci su nam neophodno potrebni u globalnom rješenju problema. Usto, američko-japanski savez neophodan je, kao i uvijek, kada su u pitanju globalna sigurnost i razvoj", rekla je Clinton na konferenciji za novinare održanoj nakon razgovora s japanskim ministrom vanjskih poslova Takeakijem Matsumotom.

HAVANA - Kuba će razmotriti ograničenja mandata na deset godina za političke vođe kako bi osigurala "svježu krv" u vladi, izjavio je predsjednik Raul Castro u subotu na otvaranju 6. kongresa Komunističke partije na kojem je gospodarski preustroj najavljen kao glavna točka dnevnoga reda. Naveo je da vlada nema "dobro obučenu zamjenu s dovoljno iskustva i zrelosti" koja bi zamijenila sadašnje čelnike, od kojih je većina u svojim 70-tima i 80-tima. 79-godišnji Raul Castro rekao je da ni on neće biti isključen od tih ograničenja, o kojima se neće raspravljati na ovom već na kongresu najavljenom za sljedeći siječanj. Bivši 84-godišnji predsjednik Fidel Castro koji nije prisustvovao kongresu, vladao je 49 godina, a mlađi brat Raul Castro bio je ministar obrane u isto vrijeme prije nego je i sam preuzeo predsjedničku dužnost u 2008. Također, prvi potpredsjednik Juan Machado Ventura ima 80, a drugi dopredsjednik Ramiro Valdes 77 godina.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙