FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka objavila planove privatizacije, umiruje ulagače

Autor: gple
ATENA, 15. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Grčka je u petak objavila planove o prodaji udjela u ključnim državnim poduzećima i o dodatnom smanjenju proračunskih rashoda kako bi izbjegla restrukturiranje duga.

Atena je objavila da će prekoračenja ciljanog proračunskog manjka u ovoj godini pokriti dodatnim mjerama štednje ukupne vrijednosti tri milijarde eura, uključujući borbu protiv porezne evazije i dodatno kresanje proračunskih rashoda.

"Vlada je danas predstavila opsežan i konkretan srednjoročni proračunski plan za razdoblje do 2015.", kazao je za Reuters ministar financija Georgij Papakonstantinu. "To pokazuje da smo odlučni i spremni nastaviti proces fiskalne konsolidacije i strukturalne reforme."

U izjavi na sjednici vlade ministar je kazao da će Grčka prodati udio u kladioničarskoj tvrtki OPAP, najvećoj u Europi, i smanjiti udio u energodistribucijskoj tvrtki PPC s 51 na samo 34 posto do sljedeće godine. Upravljačke će ovlasti zadržati.

Premijer je u željno očekivanom govoru u petak prijepodne izostavio detalje planiranih mjera, što su ulagači kaznili povlačenjem iz grčke imovine. Tako je indeks grčkog tržišta dionica pao 2,7 posto a razlika u prinosu na grčke državne obveznice i referentne njemačke poskočila je na 10,59 postotnih bodova.

Premija koju Atena mora platiti kako bi ulagači kupili njezine obveznice naglo je porasla drugi dan zaredom, za više od polovine postotnog boda, nakon što je pomoćnik njemačkog ministra kazao da grčko restrukturiranje duga ne bi bilo nikakva katastrofa.

Europski dužnosnici nastojali su ovaj tjedan umiriti ulagače, tvrdeći da se uopće ne raspravlja o restrukturiranju grčkog duga. Takav bi potez imao teške posljedice po europske banke i krhko gospodarstvo 17-člane eurozone, istaknuli su

Njemački ministar financija naknadno je ipak priznao da su možda potrebne dodatne mjere a analitičari ističu da bi one mogle uključiti zahtjev ulagačima u obveznice da dobrovoljno prihvate promjene poput smanjenih iznosa ili odgoda otkupa.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙