FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Upravljanje javnim dugom nije zamjena za fiskalnu politiku - konferencija

Autor: dduk
ZAGREB, 8. travnja 2011. (Hina) - Upravljanje javnim dugom ne može biti zamjena za kvalitetnu fiskalnu politiku, a bez općeg gospodarskog oporavka ne može se unaprijediti ni tržište javnog duga, zaključeno je na današnjoj konferenciji "Hrvatski javni dug: upravljanje i izazovi razvoja tržišta", u organizaciji Instituta za javne financije.

Razboritom fiskalnom politikom mogu se smanjiti troškovi zaduživanja i ostvariti održive javne financije pri čemu Vlada mora osigurati fiskalnu disciplinu i dugoročno održive javne financije jer se samo snižavanjem deficita odnosno postizanjem suficita mogu smanjiti troškovi zaduživanja, rečeno je na skupu.

Istaknuto je da je posebno bitna održivost javnog duga do 2015. godine koja ovisi o očekivanim proračunskih deficitima, a uz to postoje i rizici vezani uz nepovoljnu valutnu strukturu duga i aktivna državna jamstva, pa Vlada i Sabor moraju kontinuirano pratiti i strateški upravljati dugom.

Stručnjaci okupljeni na okruglom stolu Instituta za javne financije smatraju da je za postizanje makroekonomske stabilnosti važno pojačati koordinaciju monetarne i politike upravljanja javnim dugom te razvijati tržišta državnih vrijednosnica.

Drže da posebice zabrinjava nedovoljna transparentnost i visoka neprofitabilnost javnih poduzeća pri čemu napominju da među njima ima onih koja nisu kreditno nesposobna ni prezadužena, s primjerima dobrog upravljanja.

S konferencije je Vladi i Saboru odaslano nekoliko preporuka. Među ostalim, preporučuje se razvoj upravljanja javnim dugom po uzoru na zemlje Europske unije, objedinjavanje upravljanja državnom imovinom i obvezama te razvoj tržišta izdavanjem većeg broja obveznica manje vrijednosti ravnomjerno tijekom godine.

Traži se i povećanje transparentnosti izdanih državnih jamstava, konsolidacija financijskih izvještaja lokalnih jedinica i komunalnih društava kao i određivanje portfelja državne imovine i njezine vrijednosti.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙