FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup radnika 3. maja o privatizaciji škvera

Autor: dsil
RIJEKA ,17. ožujka 2011. (Hina) - Predsjednica Radničkog vijeća riječkog brodogradilišta 3. maj Nada Jelinić-Starčević u izjavi za novinare nakon danas održanog skupa radnika u brodogradilištu istaknula je da se to vijeće i dalje protivi privatizaciji brodogradilišta te da od Vlade očekuje da odgovori zašto je za privatizaciju.

Na pitanje o ocjeni ponuđača za privatizaciju 3. maja, Nenada Končara i njegove tvrtke Jadranska ulaganja, rekla je da vijeće nema dovoljno ozbiljne informacije da bio moglo procijeniti njegov pravi kredibilitet kao ponuđača.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević ustvrdio je da postupak privatizacije hrvatskih brodogradilišta, odnosno odobravanja planova preustroja brodogradilišta 3. maj, Kraljevica i Brodotrogir predugo traje i to posebno zbog s tim povezane administrativne zabrane ugovaranja novih poslova.

Matijašević je ocijenio da je ta zabrana "budalasta" jer se istovremeno traži održiv plan poslovanja, a onemogućava sklapanje poslova. Osnovni dio planova poslovanja trebali bi biti ugovoreni poslovi, istaknuo je.

Izvijestio je da je sa skupa hrvatskoj Vladi upućen zahtjev da utvrdi kao prioritet odobravanje i provjeru plana poslovanja 3. maja, Kraljevice i Brodotrogira, kao što joj je to učinjeno u slučaju Brodosplita.

Učinit ćemo sve da primoramo Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja i Vladu da u Bruxellesu ubrzaju odobravanje poslovnog plana, odnosno plana preustroja 3. maja, rekao je Matijašević.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Vedran Dragičević kazao je da je zajednički stav sudionika skupa radnika da nije bitno tko će biti vlasnik brodogradilišta jer će, kako je naveo, ako vlasnik ne bude Končar ili netko drugi, to biti država i ona će provoditi program.

"Posljednja brana hrvatske industrije su brodogradilišta. Pustimo li da padnu pada industrija i onda nema izlaza iz krize", istaknuo je.

Na pitanje o mogućoj Končarevoj kupovini 3. maja, Kraljevice i Brodotrogira Dragičević je ocijenio da to nije nužno loše te da treba vidjeti "u kojem smjeru će krenuti taj čovjek".

Predsjednik uprave 3. maja Edi Kučan ocijenio je da je situacija u tom riječkom brodogradilištu vrlo povoljna, i to naročito nakon današnje potvrde ugovora o gradnji trećeg tankera za naručitelja Wisby tankers.

"S tim ugovorom smo poslovno popunili 2011. u odjelima izgradnje trupa broda, a u odjelima opremanja i dobar dio 2012. godine", kazao je Kučan.

Na pitanje o tijeku privatizacije Kučan je rekao je Uprava 3. maja sa svoje strane izradila ono što je trebala. "Samoinicijativno smo izradili program preustroja kad smo osjetili da bi se s prvim ponuđačem, A-tecom, moglo nešto dogoditi, a taj program je novi ponuđač, tvrtka Jadranska ulagaja prihvatila", rekao je.

(Hina) xdsil yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙