FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Generali presudu dočekali mirno, sudska galerija uz uzvike nevjerice

Autor: svuk
DEN HAAG, 15. travnja 2011. (Hina) - Trojica hrvatskih generala Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak mirno su saslušali sažetak prvostupanjske presude koju je u petak u sudnici ICTY-a čitao predsjedatelj sudskog vijeća Alphons Orie, a ni nakon izricanja presude nisu pokazivali nikakve vidljive emocije, dok se u galeriji za posjetitetelje prolomio uzvik nevjerice.

Haaški sud u petak je dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača proglasio krivima i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu.

Gotovinu i Markača proglasio je krivim kao sudionike udruženog zločinačkog pothvata te ih proglasio krivim po osam od devet točaka optužnice - za djela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubojstva, nečovječna djela i okrutno postupanje, a oslobodio ih je odgovornosti za jednu točku optužnice - prisilno premještanje.

"Vijeće vas proglašava krivim kao člana udruženog zločinačkog pothvata i osuđuje na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 24 godine zatvora", rečenica je koju je general Gotovina saslušao stojeći ne pokazujući vidljivo emocije ni potresenost. U galeriji za posjetitelje i novinare, koja je staklenim zidom odvojena od sudnice, tada se prolomio uzvik nevjerice i očaja, a isto se ponovilo kada je pročitana kazna od 18 godina zatvora generalu Markaču. Među nazočnima u galeriji bila je supruga generala Mladena Markača, Mirjana te kum i prijatelj generala Gotovine Željko Dilber.

Mirjana Markač, vrlo potresena, odbijala je bilo što reći nakon presude.

Željko Dilber je rekao kako misli da je Gotovina "šokiran, kao što je svatko normalan danas šokiran".

"Ja sam u šoku, ne mogu vjerovati, ništa pametno ne mogu reći", rekao je Dilber, dodajući da po izrazu lica generala Gotovine nije mogao "baš ništa vidjeti". "Mislim da će ostati snažan, kao i do sada i da će racionalno i trezveno poduzeti korake u žalbenom postupku. Nadam se da ovaj put hrvatska država neće ostati pasivna", rekao je Dilber.

Čermakov odvjetnik Stevan Kay je rekao da je Gotovina "ponosno napustio sudnicu" i da mu je rekao "ne brini".

Ni na generalu Čermaku, koji je oslobođen po svim točkama optužnice, nije se dalo vidjeti što osjeća. On će već u petak biti pušten iz pritvora.

Generali Gotovina i Markač do sada su pritvoru proveli 1956 odnosno 1477 dana i vraćeni su u pritvor. Njihovi odvjetnici najavili su da će podnijeti žalbu.

Objava presude hrvatskim generalima izazvala je golemi interes medija. Pedesetak hrvatskih i stranih novinara pratilo je čitanje presude, koja je trajala nešto manje od sat vremena.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙