FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina najavljuje velika ulaganja u Brazil

Autor: gple
BRASILIA, 31. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Kina naglo pojačava prisutnost u Brazilu i istisnula je Sjedinjene Države s pozicije najvećeg ulagača i trgovinskog partnera južnoameričkog diva, pokazali su najnoviji podaci.

Izvješće o brazilsko-kineskoj trgovinskoj razmjeni objavljeno je u srijedu povodom planiranog posjeta nove brazilske predsjednice Dilme Rousseff Kini idućeg mjeseca i navodi da su kineska poduzeća najavila ulaganja u Brazil u vrijednosti gotovo 30 milijardi dolara, uključujući 8,6 milijardi dolara o kojima se već pregovara.

Čak 90 posto najavljenih ulaganja otpada na energetski i rudarski sektor, pokazalo je izvješće Brazilsko-kineskog poslovnog vijeća.

Kineski su ulagači također u Brazilu izravno ili neizravno kupovali poljoprivredno zemljište, posebno za potrebe uzgoja soje.

Kina traži "bazu za opskrbu prirodnim resursima", zaključuju autori.

Brazilski izvoz u Kinu također je naglo poskočio, sa samo jedne milijarde dolara u 2000. na 30,7 milijardi u 2010.

Brazilska poduzeća u Kinu uglavnom izvoze soju, željeznu rudaču i ostale sirovine, što je Brazilu omogućilo da u razmjeni s azijskim divom ostvari višak od procijenjenih pet milijardi dolara.

U Brazil se pak iz Kine uglavnom uvoze industrijski proizvodi, uz skok vrijednosti uvoza sa 1,2 milijarde dolara u 2000. na 25,5 milijardi u 2010.

Rast brazilsko-kineske trgovinske razmjene tako je eksplozivan da je Kina 2009. istisnula Sjedinjene Države s pozicije najvećeg brazilskog trgovinskog partnera. Između 2009. i 2010. obujam trgovinske poskočio je čak 52 posto.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙