FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija snizila prognoze gospodarskog rasta

Autor: mkuz
MILANO, 14. travnja 2011. (Hina/AFP) - Italija je snizila prognoze gospodarskog rasta u razdoblju od 2011. do 2013., ali je na dobrom putu da sreže proračunski manjak u skladu s europskim propisima, izvijestio je u srijedu izvor iz vlade.

Prognoza rasta za ovu godinu snižena je na 1,1 posto, s 1,3 posto prognoziranih u rujnu prošle godine. Prognoze rasta za 2012. i 2013. također su revidirane naniže, na 1,3 posto i 1,5 posto, u odnosu na prethodno prognoziranih dva posto u obje godine, rekao je izvor.

Time se Rim uskladio s procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), navedenima u redovnim proljetnim prognozama za svjetsko gospodarstvo.

Prošle je godine Italija ostvarila 1,3-postotni rast gospodarskih aktivnosti.

Talijanska vlada ujedno je potvrdila važeću prognozu proračunskog manjka, prema kojoj će on biti na razini 3,9 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj, odnosno 2,7 posto u 2012., naveo je izvor.

Talijanska vlada je 2010. usvojila nepopularni paket mjera štednje u vrijednosti 25 milijardi eura kako bi stabilizirala javne financije i do 2012. svela manjak unutar dopuštenih okvira u Europskoj uniji.

Planom je podignuta dob umirovljenja i nametnuto trogodišnje zamrzavanje plaća u javnom sektoru, 10-postotno smanjenje proračuna ministarstava i smanjena sredstva za lokalnu upravu.

Prošle je godine manjak srezan na 4,6 posto BDP-a, s 5,4 posto u 2009.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙