FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar pad irskog BDP-a u četvrtom tromjesečju

Autor: mpuk
DUBLIN, 24. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Aktivnosti irskog gospodarstva ošto su se smanjile u četvrtom tromjesečju, čime je ta zemlja treću godinu zaredom zaključila s padom BDP-a, pokazali su podaci objavljeni u četvrtak.

Bruto domaći proizvod (BDP) pao je u četvrtom tromjesečju za 1,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazali su najnoviji podaci, prkoseći očekivanjima da će porasti za 0,5 posto. U trećem tromjesečju irski je BDP na tromjesečnoj razini porastao za revidiranih 0,6 posto.

U cijeloj prošloj godini aktivnosti su se smanjile za jedan posto, naprema vladinoj prognozi da će porasti za 0,3 posto. Time je dodatno potkopano stajalište da Irska može prevladati financijsku krizu oslanjanjem na snažan gospodarski rast.

U protekle tri godine irski BDP smanjio se više od 12 posto, što je jedna od najgorih i najdugotrajnijih recesija u industrijaliziranom svijetu.

Službene irske prognoze i dalje predviđaju da će gospodarstvo u ovoj godini porasti za 1,7 posto, no očekuje se da će nova vlada sniziti tu prognozu s obzirom da sumornijih 0,9 posto koliko predviđaju u Međunarodnom monetarnom fondu i Europskoj uniji.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙