FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oslo: bivši član HOS-a Repak osuđen na osam godina zatvora

Autor: mtro
OSLO, 13. travnja 2011. (Hina/AFP) - Norveški vrhovni sud je u srijedu na osam godina zatvora osudio Mirsada Repka (44), bivšeg pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u BiH, za zločine počinjene u logoru Dretelju.

Najviša pravosudna instanca je Repka proglasila krivim zbog protuzakonitog lišavanja slobode 13 civila u logoru Dretelju te sudjelovanja u njihovu mučenju. Kazna je viša od šestogodišnje, koliko je tražilo tužiteljstvo.

Repak s obitelji živi u Norveškoj od 1993. i naturalizirani je Norvežanin.

Norveški je sud prvostupanjskom presudom u prosincu 2008. godine osudio Repka, bivšeg pripadnika HOS-a na pet godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima u logoru Dretelju, u blizini Čapljine.

Međutim, njegova se obrana se žalila na tu presudu zbog "nepravilno utvrđenih činjenica i pogrešne primjene materijalnog prava", a nakon što je okružni sud u Oslu prihvatio žalbu, u siječnju 2010. godine počelo je obnovljeno suđenje.

Repku je određeno i da isplati odštetu žrtvama.

Njegovo suđenje bilo je prvo za ratne zločine u Norveškoj nakon suđenja Norvežanima osumnjičenima za suradnju s nacističkim okupatorom tijekom Drugoga svjetskog rata.

(Hina) xtm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙