FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rasmussen: NATO neće naoružavati ustanike

Autor: rtom
STOCKHOLM, 31. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Glavni tajnik NATO-a usprotivio se u četvrtak ideji o naoružavanju libijskih ustanika jer je cilj savezničke vojne intervencije štititi libijski narod, a ne naoružavati ga, te je najavio da će istražiti moguću NATO-ovu odgovornost za pogibiju civila u Tripoliju.

"Mi smo ondje da štitimo libijski narod, ne da ga naoružavamo", rekao je Andres Fogh Rasmussen u Stockholmu i poručio: "Govorim u ime NATO-a, naš je cilj provoditi embargo na oružje i jasan je cilj embarga na oružje prekinuti dotok oružja u zemlju".

Pariz, Washington i London od utorka spominju mogućnost dostave oružja pobunjenicima čemu se protive druge članice savezničke koalicije kao Norveška, Danska i Belgija.

Rasmussen je novinarima u Stockholmu rekao da NATO istražuje navode o civilnim žrtvama zapadnih zračnih napada u Tripoliju. "Istražujemo zapovjedni lanac da vidimo jesu li optužbe osnovane, no zasad nemamo dokaza. Učinit ćemo sve da utvrdimo što se dogodilo", rekao je Rasmussen.

Apostolski vikar u libijskom glavnom gradu Giovanni Innocenzo Martinelli izjavio je u četvrtak, pozivajući se na izjave očevidaca, da je 40 civila poginulo u zračnom napadu zapadnih snaga na Tripoli.

Rasmussen je u posjetu Švedskoj koja je najavila da će osam borbenih zrakoplova poslati u provedbu zone zabrane leta nad Libijom čim to njezin parlament odobri u petak. Bilo bi to prvi put nakon 1963. da Švedska, koja nije članica NATO-a, šalje svoje borbene zrakoplove u vojnu misiju u inozemstvu.

(Hina) xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙