FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vrhovni sud Banglaeša odbacio Junusovu žalbu

Autor: rtom
DAKA, 5. travnja 2011. (Hina/AFP) - Vrhovni sud Bangladeša odbacio je u utorak žalbu dobitnika Nobelove nagrade za mir Muhamada Junusa protiv odluke Središnje banke da ga smijeni s dužnosti ravnatelja banke Grameen, poznate po mirkozajmovima koju je upravo on utemeljio, objavio je njegov odvjetnik.

Junus (70) je Grameen Bank osnovao i vodio od 2002. godine. U inozemstvu ga slave političari i financijski stručnjaci, a od kraja 2010. godine na udaru je bangladeške premijerke Šeike Hasine Vazed jer je u norveškom dokumentarcu objavljeno kako Grameen banka izbjegava plaćanje poreza.

"Vrhovni sud odbacio je njegovu žalbu", rekao je odvjetnik Tamin Husain Shavan. Ta je žalba bio Junusov posljednji pokušaj pošto je u ožujku Vrhovni sud presudio da je njegov rad u upravi banke nakon 60. godine ilegalan i da "mora otići s toga mjesta".

Neki promatrači odluku o smjeni tumače kao vladinu osvetu zbog Junusovih političkih ambicija.

Junus je smijenjen 2. ožujka s čelne pozicije ustanove Grameen Bank, a učinila je to Središnja banka Bangladeša koja mu zamjera što je propustio zatražiti njezino dopuštenje za produljenje svoje dužnosti 1999.

Zakon o bankarstvu iz 1991. daje velike ovlasti Središnjoj banci Bangladeša, uključujući smjenjivanje s dužnosti čelnika ustanova u privatnom financijskom sektoru.

Junus je osnovao Grameen banku koja je siromašnima, koji nisu kreditno sposobni, davala mikrozajmove kako bi im pomogla da pokrenu malen vlastiti posao i tako se izvuku iz siromaštva. Model su preuzele i druge države u svijetu i Junus, kojega su prozvali bankarom siromaha, upravo je zbog tog programa dobio Nobelovu nagradu za mir.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙