FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jandroković primio četvero veleposlanika

Autor: kgab
ZAGREB, 12. travnja 2011. (Hina) - Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković primio je u utorak u odvojene nastupne posjete veleposlanike Latvije, Norveške i Španjolske u Hrvatskoj, te nerezidentnu veleposlanicu Meksika sa sjedištem u Budimpešti, priopćio je MVPEI.

Jandroković i latvijski veleposlanik u Hrvatskoj sa sjedištem u Pragu Kaspars Ozolinš ocijenili su bilateralne odnose vrlo dobrima, prijateljskima i bez otvorenih pitanja. Složili su se da postoji prostor za daljnji napredak odnosa te izrazili želju za jačanjem gospodarske suradnje.

Ministar Jandroković upoznao je veleposlanika Ozolinša s trenutnim stanjem pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom te planovima za njihov završetak do kraja mađarskog predsjedanja EU-om u lipnju ove godine. Posebno ga je pritom izvijestio o aktivnostima koje poduzima Vlada RH kako bi ispunila sva mjerila i uspješno zatvorila poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava. Zahvalio se i na sveukupnoj potpori i stručnoj pomoći koju je Latvija pružala Hrvatskoj tijekom ispunjavanja vanjskopolitičkih ciljeva od stjecanja nezavisnosti, a posebno tijekom aktualnog procesa pregovora s Europskom unijom. Iskazao je i interes za latvijska iskustva stečena tijekom prvih godina članstva u Uniji.

Tijekom susreta s norveškim veleposlanikom Henrikom Ofstadom bilateralni odnosi među dvjema državama ocijenjeni su vrlo dobrima te je izražena nada u daljnje unapređenje gospodarske suradnje.

Jandroković je izrazio zadovoljstvo i skorim službenim posjetom norveškog ministra vanjskih poslova Jonasa Gahra Hrvatskoj u okviru niza posjeta zemljama jugoistočne Europe. Na sastanku se također razgovaralo o predstojećem službenom posjetu norveškog kralja Haralda V. Hrvatskoj, kojim povodom će se održati i hrvatsko-norveški gospodarski forum.

Jandroković i španjolski veleposlanik Rodrigo Aguirra de Carcer y Garcia del Arenal izrazili su zadovoljstvo visokom razinom sveukupnih bilateralnih odnosa i dali su potporu njihovom daljnjem intenziviranju na svim područjima od obostranog interesa, pri čemu je posebno izdvojena želja za jačanjem gospodarske suradnje. Također su se složili kako dvije države izvrsno surađuju i na multilateralnom planu.

Veleposlanik del Arenal istaknuo je snažnu potporu Španjolske što skorijem dovršetku hrvatskih pristupnih pregovora i priključenju u punopravno članstvo Europske unije.

Jandroković i meksička veleposlanica Isabela Barbara Tellez Rosete zaključili su da su bilateralni odnosi između Hrvatske i Meksika vrlo dobri, te je potvrđena zajednička želja za daljnjim unapređenjem političke i gospodarske suradnje. Ministar je izrazio pritom zadovoljstvo prošlogodišnjom odlukom meksičke vlade o ukidanju viza za hrvatske državljane, čime je dan dodatni poticaj intenziviranju odnosa između građana dviju država.

Veleposlanica je podsjetila i na nedavno imenovanje počasnih konzula Meksika u Zagrebu i Splitu, s uvjerenjem kako će se time dodatno unaprijediti i bilateralna gospodarska suradnja, stoji u priopćenju.

(Hina) xpp/xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙