FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvije pravnice slovenski stručnjaci za arbitražu

Autor: lfia
LJUBLJANA, 13. travnja 2011.(Hina) - Slovenska vlada u četvrtak će imenovati dvije stručne osobe iz područja međunarodnog prava koje će je zastupati pred arbitražnim sudom koji će rješavati granični prijepor s Hrvatskom.

Kako u srijedu navodi ljubljansko "Delo", slovenska vlada odlučila se na to mjesto postaviti profesoricu međunarodnog prava s ljubljanskog pravnog fakulteta Mirjam Škrk i pravnicu Simonu Drenik, voditeljicu sektora za međunarodno pravo u ministarstvu vanjskih poslova.

Riječ je o osobama koje se već niz godina bave pravnim aspektima graničnog spora s Hrvatskom. Mirjam Škrk uz to je bila i ustavna sutkinja, te članica nekadašnjeg stručnog međudržavnog povjerenstva za granicu.

Zadaća zastupnika koje svaka od dviju strana imenuje za poslove u komunikaciji i posredovanju s arbitražnim sudom među ostalim je i priprema memoranduma koji će sadržavati argumente u predstavljanju graničnog prijepora.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je prošli tjedan pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku da pripreme Slovenije za arbitražni postupak teku normalno. Time je odbacio kritike oporbenih stranaka da u tom poslu nema koordinacije i da okupljanje stručnjaka koji će raditi na pripremi slovenskih argumenata za arbitražu nije "organizirano" kako bi trebalo.

Svi postupci predviđeni arbitražnim sporazumom dviju država počinju nakon što Hrvatska potpiše pristupni sporazum s Europskom unijom, a dvije strane moraju se usuglasiti i o točnom predmetu spora te imenovati po jednog svog člana u peteročlano vijeće međunarodnog arbitražnog suda. Vjeruje se da će slovenski član arbitraže biti sadašnji predsjednik ustavnog suda Ernest Petrič, ali vlada o tome još nije donijela konačnu odluku.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙