FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska ministrica i dalje za nuklearnu energiju

Autor: lfia
LJUBLJANA, 15. ožujka 2011.(Hina) - Nesreća s nuklearnim reaktorima u Japanu samo će kratkoročno smanjiti povjerenje u nuklearnu energiju, ocijenila je u utorak slovenska ministrica gospodarstva Darja Radič, koja smatra da će nuklearne elektrane i u budućnosti biti značajan izvor energije.

Nakon smirivanja sadašnje situacije pokazat će se da su u svijetu, pa i u Sloveniji, nuklearne elektrane značajan izvor energije koji treba razvijati i u budućnosti, izjavila je Radič u utorak.

Slovenska ministrica time je reagirala na zahtjev Zelenih Slovenije da se ispita raspoloženje javnosti o tome treba li se Slovenija u budućnosti odreći gradnje drugog bloka nuklearke u Krškom i sredstva uložiti u alternativne i obnovljive oblike energije, te na zahtjeve iz Austrije i Italije za dodatnim ispitivanjima sigurnosti sadašnje nuklearne elektrane.

Slovenija otprilike trećinu energije dobiva iz nuklearne elektrane Krško, trećinu od termocentrala, a trećinu iz hidrocentrala. Slovenski bi parlament do sredine godine trebao usvojiti novi nacionalni energetski plan za razdoblje do 2020. godine.

Za sada na uvrštavanje u plan računaju i pobornici gradnje drugog bloka nuklearke u Krškom i pobornici gradnje šestog bloka najveće termocentrale u Šoštanju. Neki ta dva projekta, s obzirom na financijske potencijale, vide kao međusobno isključujuće s obzirom da je riječ o ukupnoj investiciji većoj od pet milijardi eura.

Stranka Zares, kojoj pripada i ministrica Radič, zauzima se za ponovno preispitivanje odluke o gradnji novog bloka termocentrale u Šoštanju, jer smatra da bi investicija od oko 1,2 milijarde eura na termocentralu koja koristi domaći niskokalorični ugljen bila neracionalna, jer bi Slovenija zbog toga morala plaćati dodatne tzv. emisijske kupone zbog većih ispusta stakleničkih plinova u atmosferu od dogovorenih okvira.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙