FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Aktivisti Greenpeacea za zatvaranje Krškog

Autor: lfia
LJUBLJANA, 17. ožujka 2011.(Hina) - Tridesetak slovenskih aktivista ekološke organizacije "Greenpeace" u četvrtak je u središtu Ljubljane paljenjem svijeća i transparentima izrazilo solidarnost sa žrtvama razornog potresa i tsunamija u Japanu, ali i upozorilo na opasnosti korištenja nuklearne energije.

Slovenski aktivisti Greenpeace zadnjih dana u vezi s nesrećom u Japanu pozivaju vlasti da organizira javnu raspravu o energetskim alternativama i traže da se nuklearka Krško zatvori najkasnije do 2023. godine.

Vlada i slovenski energetski stručnjaci upozoravaju međutim da sadašnja atmosfera nije dobra za donošenje ishitrenih odluka i da je nuklearna energija za Sloveniju neizostavan izvor energije i u budućnosti, s obzirom na oskudicu ostalih izvora, te da je nuklearka Krško sigurna.

"Nuklearka Krško je sasvim sigurna, a Slovenija se još dugo neće odreći nuklearne energije. Bez nje ne možemo osigurati stabilnu i konkurentnu opskrbu potrošača", rekao je za informativni portal Telekoma Slovenije državni tajnik za energetiku Janez Kopač. On ističe da definitivna odluka o davanju dozvole za rad nuklearke Krško nakon 2023. godine još nije osigurana i da će državna uprava za nuklearnu sigurnost koja to analizira pri odluci uvažiti sve sigurnosne standarde.

Nema još ni odluke o gradnji drugog bloka nuklearke u Krškom i do nje je još daleko, no Slovenija će nakon 2030. godine po svoj prilici trebati drugi blok u Krškom iako su joj energetski prioritet tzv. obnovljivi izvori energije, istaknuo je Kopač.

Što se tiče otpornosti nuklearke u Krškom na potres, ona je građena na visokim protupotresnim standardima i ne bi je mogao oštetiti ni potres koji je teoretski kao mogućnost predviđen na tom području iako do sada takav potres još nikada nije zabilježen, ustvrdio je Kopač.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙