FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: pad maloprodaje na mjesečnoj, rast na godišnjoj razini

Autor: tper
ZAGREB, 13. travnja 2011. (Hina) - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u veljači je u odnosu na siječanj bio nominalno manji za 0,7 posto, a realno za 1,3 posto, dok je, na godišnjoj razini, u odnosu na veljaču 2010. porastao nominalno za 3,8 posto, a realno za 0,8 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Na godišnjoj je razini veljača osmi mjesec zaredom u kojem je ostvaren rast prometa na malo u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Statistika prometa trgovine na malo prema trgovačkim strukama pokazuje da je promet u veljači u odnosu na siječanj nominalno pao u deset trgovačkih struka, dok je rast zabilježen kod osam trgovačkih struka.

U najvažnijoj trgovačkoj struci, nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koja u ukupnoj maloprodaji ima 36,6 postotni udio, u veljači je u odnosu na siječanj promet nominalno pao za 0,3 posto.

Najveći je pad prometa zabilježen kod tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda, za 22,1 posto.

Istodobno je u maloprodaji motornih goriva i maziva, koja u ukupnoj maloprodaji sudjeluje s 18,9 posto, promet porastao za jedan posto.

Na godišnjoj razini pak, u veljači ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, porast prometa zabilježen je u devet trgovačkih struka, najviše u prodaji motornih goriva i maziva, za 22,2 posto, što se može pripisati rastu cijena naftnih derivata.

Rast prometa ostvaren je i u maloprodaji željezne robe, boje i stakla, za 19,5 posto, kruha, peciva, tjestenine i slatkiša za 12,1 posto, a povećana je i maloprodaja duhanskih proizvoda, za 6,7 posto itd.

Maloprodaja je na godišnjoj razini pala u devet trgovačkih struka, najviše u maloprodaji električnih aparata za kućanstvo, za 22,4 posto.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙