FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: obustava trgovanja Inom produljena, očekuje se stagnacija

Autor: neba
ZAGREB, 4. travnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, jer je Hanfa produljila obustavu trgovanja dionicama Ine, dok drugih vijesti koje bi potaknule ulagače nema.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 3 pad.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 1,44 posto, na 2.268 bodova, dok je Crobex10 pao 1,59 posto, na 1.258 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 63 milijuna kuna, što je oko 70 milijuna manje nego prethodnoga tjedna.

Nizak promet ponajviše je rezultat blokade trgovanja dionicom Ine po nalogu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Hanfa je to učinila nakon što je utvrdila značajno trgovanje od strane nepoznatih inozemnih investitora te je zatražila relevantne podatke od nadležnih stranih regulatora.

Uprava Hanfa je jutros na izvanrednoj sjednici odlučila da se obustava trgovanja dionicama Ine produlji i na ovaj tjedan.

„Unatoč jačanju cijena dionica na svim najvažnijim svjetskim burzama, domaće je tržište prošloga tjedna zabilježilo pad. Nizak promet svjedoči da investitori nisu spremni donositi važnije investicijske odluke sve dok se ne riješi status Ine“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

U tome razdoblju investitori su uglavnom ulagali na sigurno, što je bio razlog da je najlikvidnija bila dionica HT-a, dodaje Perić.

Tom je dionicom prošloga tjedna ostvareno gotovo 16 milijuna kuna prometa. Cijena joj je pala 1,5 posto, na 292,55 kuna.

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, drugi tjedan zaredom, jer su krize u Japanu, Libiji i na Bliskom istoku ostale u sjeni dobrih vijesti iz američkog gospodarstva.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 1,3 posto, dok je S&P 500 porastao 1,4, a Nasdaq indeks 1,7 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,84 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 3,35, a pariški CAC 2,06 posto.

„Ponajviše zahvaljujući boljim nego što se očekivalo vijestima s američkog tržišta rada, cijene dionica na svjetskim burzama porasle su drugi tjedan zaredom. Ovoga tjedna u fokusu investitora bit će podaci o kretanju u američkom uslužnom sektoru te podaci o tjednoj nezaposlenosti, koji će im dati nove smjernice“, navodi Perić.

A na domaćoj burzi Perić očekuje stagnaciju Crobexa i mirno trgovanje jer je produljena obustava trgovanja dionicama Ine. Kako dodaje, nove smjernice investitorima danas će dati i objava podatka o prometu o trgovini na malo u veljači.

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu o prometu u trgovini na malo u veljači, koja bi, kako se očekuje, trebala pokazati da je potrošnja porasla osmi mjesec zaredom.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u veljači potrošnja porasla za 0,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene kreću se u rasponu od stagnacije do rasta za 2 posto.

U siječnju je promet u trgovini na malo porastao 0,2 posto na godišnjoj razini, isto kao i mjesec dana prije.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙