FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan i rudarske dionice spustili europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 12. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su značajnije smanjeni, pogođeni vijestima o novim potresima u Japanu i podizanju nuklearne katastrofe na najvišu razinu, a među najvećim gubitnicima bile su dionice rudarskih kompanija.

Tako je indeks londonske burze Ftse pao za 0,94 posto, na 5.996 bodova, dok su na gubitku nešto većem od jedan posto bili frankfurtski DAX, spustivši se na 7.131 bod, i pariški CAC koji je iznosio 3.996 bodova.

Japan je podigao razinu nuklearne katastrofe s pet na sedam, izjednačivši ju time s najvećom svjetskom nuklearnom katastrofom u Černobilu iz 1986., zbog razine istjecanja radioaktivnog materijala u zrak i more.

Gospodarske štete od razornog potresa i tsunamija koji su poharali Japan prošli mjesec vjerojatno će biti veće nego što se prvotno mislilo budući da prekidi opskrbe električnom energijom ograničavaju proizvodnju u tamošnjim tvornicama i izazivaju poremećaje u lancu nabave, upozorio je japanski ministar gospodarstva.

"Japan se nadvio poput crnog oblaka nad tržištima," kazao je Justin Urquhart Stewart, direktor Seven Investment Managementa. "U idućih nekoliko tjedana nam također predstoje nove teškoće vezane uz dugove članica eurozone", dodao je.

Lošem raspoloženju pridonijela je i Alcoa, najveći američi proizvođač aluminija, izvijestivši o prihodima lošijim od očekivanja.

Rudarske dionice bile su najveći gubitnici, pritisnute padom cijena kovina zbog zabrinutosti da će japanski potres i nuklearna kriza umanjiti izglede za oporavak japanskog gospodarstva i pogoditi potražnju za sirovinama.

Dionice rudarskih tvrtki dodatno je pogodilo i to što je Goldman Sachs savjetovao ulagačima dobitonosne prodaje. Dionice Anglo Americana, Eurasian Natural Resourcesa, Kazakhmysa i Fresnilla bile su na gubitku između tri i 3,5 posto.

Pritisaka nisu bile pošteđene ni dionice energetskih kompanija, oslabjevši za 2,2 posto.

Cijene nafte pale su na oko 123 dolara za barel zbog bojazni da će visoke cijene goriva uništiti potražnju. BP, Royal Dutch Shell, Total i Statoil redom su stoga zabilježili pad cijena dionica, u rasponu od 1,3 i 1,8 posto.

Od pojedinačnih gubitnika ističe se još nizozemski osiguravatelj Delta Lloyd, čije su dionice potonule 7,7 posto nakon što je britanski osiguravatelj Aviva smanjio u njemu svoj udjel.

Niže cijene nafte poduprle su pak sektore povezane s putovanjima. Tako je dionica operatera kružnih putovanja Carnvival ojačala 3,1 posto, a na dobitku su bile i dionice zrakoplovnih tvrtki International Consolidated Airlines Groupa, Lufthanse i Air France-KLM-a, u rasponu od 2,1 i 3,1 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je gotovo 1,7 posto, završivši trgovanje na 9.555 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙