FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Digitalizacija Ujevićeve ostavštine

Autor: Ana Todoric
ZAGREB, 11. travnja 2011. (Hina) - Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), objavio je novi broj časopisa Kronika u kojemu je objavljeno desetak tekstova o hrvatskoj i inozemnoj književnosti.

Ivana Žužul piše o digitalizaciji Ujevićeve ostavštine koja bi trebala uskoro započeti, najavili su iz Odsjeka za povijest hrvatske književnosti što smatraju jednim od značajnih projekata. Od ukupno 200 ostavština što se čuvaju na spomenutom Odsjeku Ujevićeva je najopsežnija.

Ivana Sabljak prikazala je međuakademijski projekt, riječ je o Mađarskoj akademiji znanosti a tiče se prijevoda djela mađarske književnosti na hrvatski jezik u razdoblju od 1945. do 2010. Također je objavila i tekstove vezane za djelo "Gartlic za čas kratiti" Frana Krste Frankopana.

U Kronici je objavljen i tekst Darka Gašparovića o Janku Poliću Kamovu u povodu stote obljetnice smrti uz koju je u palači Narodnog doma HAZU u Opatičkoj bila postavljena izložba o Kamovu u studenom prošle godine.

Lucija Ljubić piše o dramskim umjetnicima u hrvatskom glumištu s prijelaza 19. u 20. stoljeće, a tekst Martine Petranović posvećen je kazališnoj kostimografiji.

Hrvojka Mihanović-Salopek predstavila je znanstveni projekt o doprinosu intelektualaca u Bugarskoj i Hrvatskoj za književnu raznovrsnost Europe.

U Kronici je objavljen i prijevod Ane Batinić o kratkoj priči "Točka halucinacije" Mauricea Shadbolta.

Ovim brojem zaokruženo je 35 godina stalnog izlaženja časopisa čiji je prvi broj objavljen 1975. Glavni urednik Kronike je Tomislav Sabljak a recenzenti ovoga broja su akademici Dubravko Jelčić i Miroslav Šicel.

(Hina) xta ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙