FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proizvođačke cijene u porastu

Autor: dduk
ZAGREB, 11. travnja 2011. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su u ožujku bile više za 1,3 posto u usporedbi s veljačom, a u odnosu na ožujak 2010. više su za 8,2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Proizvođačke cijene bez energije u ožujku su u usporedbi s veljačom više za 0,5 posto, a u usporedbi sa ožujkom 2010. porasle su za 5,4 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u ožujku su na mjesečnoj razini porasle za 1,1 posto, a na godišnjoj razini više su za 7,1 posto. Bez energije, te cijene su u ožujku u usporedbi s veljačom bile više za 0,4 posto, a u usporedbi s ožujkom 2010. više su za 4,7 posto.

Na stranom tržištu, proizvođačke cijene u ožujku su u odnosu na veljaču bile više za 1,7 posto, a u odnosu na ožujak prošle godine više su za 10,5 posto. Bez energije te su cijene u usporedbi s veljačom više za 0,6 posto, a u usporedbi s ožujkom 2010. više su za 6,8 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u ožujku u usporedbi s veljačom proizvođačke cijene energije porasle su za 3,9 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,2 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 0,8 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,4 posto, dok su cijene kapitalnih proizvoda pale za 0,5 posto.

Na godišnjoj razini, u usporedbi s ožujkom prošle godine, proizvođačke cijene energije porasle su za 17,7 posto, intermedijarnih proizvoda za 8,7 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,9 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,7 posto, dok su cijene kapitalnih proizvoda pale za jedan posto.

Prema industrijskim područjima, u ožujku u usporedbi s veljačom proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji porasle su za 1,6 posto, u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,2 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 1,6 posto. U opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji smanjene su za 0,1 posto.

U usporedbi s ožujkom prošle godine, proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju porasle su za 12 posto, u prerađivačkoj industriji za 8,7 posto, opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 3,2 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 2,4 posto.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙