FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: kraj tjedna u mirnom raspoloženju

Autor: neba
ZAGREB, 1. travnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuju mršav obujam trgovanja i nevelike oscilacije Crobex indeksa, jer nema vijesti koje bi potaknule ulagače na življu aktivnost.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,11 posto, na 2.290 boda, a Crobex10 0,34 posto, na 1.271 bod.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 15,6 milijuna kuna, što je otprilike na razini kao prethodnoga trgovinskog dana.

Najveći promet ostvaren je dionicom Viktora Lenca, gotovo 5 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena skočila više od 11 posto, na 138,44 kune.

Milijunski promet zabilježen je još jedino dionicom HT-a, a cijena joj je oslabila 0,34 posto, na 295 kuna.

„Očekujem i danas nastavak slabog obujma trgovanja i stagnaciju indeksa, kao i proteklih dana. Nema važnijih korporativnih objava koje bi potaknule življu aktivnost na burzi ili usmjerile fokus investitora na određenu dionicu“, kaže Nada Harambašić, glavna financijska analitičarka u Raiffeisen Consultingu.

Kako dodaje, u prvom tromjesečju domaći burzovni indeksi ostvarili su solidan rast, i to ponajviše na krilima rasta cijene dionice Ine.

U prvom kvartalu Crobex indeks porastao je 8,5 posto, dok je Crobex10 skočio 10,16 posto.

U tome razdoblju dionica Ine poskupjela je gotovo 26 posto, dosegnuvši prošloga petka 4.010 kuna. Otad je tom dionicom obustavljena trgovina po nalogu Hanfe.

Usporedbe radi, na Wall Streetu je Dow Jones indeks u proteklom kvartalu porastao 6,4, a S&P 500 indeks 5,4 posto.

Na svjetskim burzama danas se s nestrpljenjem očekuju podaci s američkog tržišta rada.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u ožujku u SAD-u broj zaposlenih porastao za otprilike 190.000, te da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 8,9 posto, najnižoj razini u gotovo dvije godine.

Na europskim burzama jutros su cijene dionica osjetno porasle nakon jučerašnjih gubitaka.

„Nove smjernice investitorima na europskim burzama danas će dati i podaci o stopi nezaposlenosti u eurozoni te indeks proizvođačkih cijena“, zaključuje Harambašić.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙