FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: u fokusu kvartalni poslovni rezultati kompanija

Autor: neba
NEW YORK, 11. travnja 2011. (Hina/Reuters) - U fokusu ulagača na Wall Streetu ovoga će tjedna biti kvartalni poslovni rezultati kompanija, koji će, zajedno s procjenama daljnjeg poslovanja, pokazati je li održiv uspon cijena dionica koji traje već mjesecima.

Prošloga je tjedna Dow Jones indeks ojačao mršavih 0,03 posto, na 12.379 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,3 posto, na 1.328 bodova, a za toliko je pao i Nasdaq indeks, skliznuvši na 2.780 bodova. To je prvi pad S&P 500 i Nasdaq indeksa nakon dva tjedna rasta.

U ponedjeljak, nakon zatvaranja Wall Streeta, Alcoa će objaviti izvješće o poslovanju u prvom tromjesečju, čime počinje sezona objave poslovnih rezultata kompanija.

Procjenjuje se da će dobit po dionici najvećeg američkog proizvođača aluminija iznositi 27 centa, a da će njegovi prihodi dosegnuti 6,07 milijardi dolara.

Osim Alcoe, ovoga će tjedna poslovna izvješća objaviti bankarski divovi JPMorgan Chase i Bank of America, kao i tehnološki lider Google.

Očekuje se da će to biti još jedan u nizu dobrih kvartala. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je 500 kompanija, čije su dionice sadržane u S&P indeksu, ostvarilo prosječan rast dobiti za 11,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

No, to bi predstavljalo usporavanje rasta, s obzirom da je dobit tih 500 kompanija u četvrtom lanjskom tromjesečju porasla za 37,2 posto.

Zbog toga neki analitičari drže da se razdoblje snažnog rasta dobiti primiče kraju.

„Zarade su temelj tržišta. A sada su zarade na kritičnoj točki, kao i poslovne procjene. Što se sektora tiče, želite imati dionice onih kompanija koje imaju mogućnost povećanja cijena svojih proizvoda ili imaju koristi od rasta cijena sirovina i drugih roba. S druge strane, ne trebaju vam dionice kompanija kojima rastu ulazni troškovi ili koje će morati smanjiti marže zbog rasta cijena sirovina“, kaže Paul Mendelsohn, strateg u tvrtki Windham Financial Services.

Osim poslovnih izvješća kompanija, u fokusu ulagača bit će ovoga tjedna i novi makroekonomski podaci. Među ostalim, bit će objavljeni podaci o proizvođačkim i potrošačkim cijenama u SAD-u te raspoloženju potrošača.

Uz to, američka središnja banka Fed objavit će tzv. 'Bež knjigu' gospodarske aktivnosti.

„Podaci o inflaciji zasigurno će biti važni, a očekuje se da će inflacija biti nešto viša nego što bi Fed to želio. U svakom slučaju, u fokusu ulagača ovoga će tjedna biti poslovna izvješća i makroekonomski podaci“, kaže Hugh Johnson, direktor u tvrtki Hugh Johnson Advisors.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙