FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 11. travnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ABIDJAN

Francuski i UN-ovi helikopteri napali su u nedjelju teško naoružanje snaga lojalnih dosadašnjem predsjedniku Obale Bjelokosti Laurentu Gbagbu, a njegov je glasnogovornik rekao da je Gbagbova rezidencija djelomično uništena. "UN-ovi i francuski helikopteri nastavljaju pucati na rezidenciju predsjednika Gbagba koja je djelomično razorena", rekao je telefonom Gbagbov glasnogovornik. "Iz nje se diže gust dim no nemamo drugih pojedinosti o šteti", rekao je. Glasnogovornik nije želio reći da li se Gbagbo nalazio u rezidenciji u vrijeme napada. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je rekao da je on zapovijedio UN-ovim mirovnim snagam da uporabe "sva potrebna sredstva", kako bi onemogućile Gbagbove snage u uporabi njihova teškog naoružanja. "Mi provodimo našu operaciju kako bismo neutralizirali Gbagbovo teško naoružanje", rekao je agenciji Reuters glasnogovornik UN-ove misije Hamadun Ture.

GAZA

Palestinski dužnosnik blizak UN-u i pregovorima u kojima posreduje Egipat u nedjelju je agenciji Reuters rekao da su Izrael i militantne skupine iz Gaze dogovorili primirje. Posljednje rasplamsavanje sukoba počelo je prije četiri dana kada su militanti iz Hamasa, koji upravlja Pojasom Gaze, ispalili protutenkovsku raketu na izraelski školski autobus teško ranivši jednog tinejdžera. U izraelskoj odmazdi zračnim udarima život je izgubilo 19 Palestinaca a militanti su nastavili ispaljivati rakete iz Gaze na Izrael. U nedjelju, međutim, nema informacija o izraelskim zračnim napadima. Izraelska policija i vojni dužnsonci su rekli da je iz Gaze ispaljeno oko deset projektila što je znatan pad u odnosu na 130 prethodna dva dana. "Palestinske skupine su pristale zaustaviti raketne napade a Izrael je pristao prekinuti napade na Pojas Gaze", rekao je palestinski dužnosnik. Primirje još nije službeno potvrdila niti jedna strana no jedan viši izraelski dužnosnik je Reutersu rekao da će "tijekom idućih nekoliko dana procjenjivati suprotnu stranu".

LJUBLJANA

Slovenci su u nedjelju na referendumu odbili "zakon o malom zapošljavanju" na kojemu je inzistirala vlada premijera Boruta Pahora, a koji je parlament prihvatio krajem prošle godine. Prema djelomičnim neslužbenim rezultatima koje je večeras nakon prebrojanih 60 posto glasova objavilo državno izborno povjerenstvo, protiv primjene zakona koji uvodi restrikcije i više doprinose za povremeni rad studenata, nezaposlenih i umirovljenika glasovalo je skoro 80 posto birača. Odaziv na referendum bio je slab, pa se o jednom od zakona iz "reformnog paketa" sadašnje vlade izjasnilo manje od trećine birača. Unatoč tome, odbijanje zakona na tzv. naknadnom zakonodavnom referendumu po slovu ustava znači da sadašnja vlada najmanje godinu dana ne smije u zakonodavnu proceduru uputiti zakonski prijedlog s istom materijom koji bi bio u suprotnosti s rezultatima referenduma.

ZAGREB

Poljski premijer Donald Tusk kazao je u razgovoru za britanski Guardian da će se njegova zemlja po preuzimanju predsjedništva EU-a u drugoj polovici godine zauzeti za brže širenje Unije na istok, te neizravno najavio podršku Poljske Hrvatskoj. Tusk je u razgovoru objavljenom u izdanju od subote naglasio da sve veća briga Unije za "stanje na jugu ne smije biti nauštrb istoka" Europe. Poljski premijer je rekao da će među prioritetima poljskog predsjedništva EU-a neizbježno biti "jug", s obzirom na implikacije nedavnih pobuna u sjevernoj Africi na zemlje južne Europe. Tusk je ipak dodao da EU "ne može dopustiti da događaji u sjevernoj Africi blokiraju proširenje". "Može li mi netko objasniti zašto bi Hrvatska patila zbog (libijskog čelnika Moamera) Gadafija?", upitao se Tusk, čija zemlja 1. srpnja od Mađarske preuzima predsjedanje 27-članom Unijom. Tusk se u razgovoru za britanski dnevni list također zauzeo za približavanje Bjelorusije i Ukrajine Europskoj uniji, bez obzira na činjenicu da je u Bjelorusiji "još uvijek na vlasti diktator (Aleksandar Lukašenko)", a u Ukrajini je na izborima pobijedio "povijesno nedemokratski Viktor Janukovič".

RIJAD

Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh trebao bi predati vlast svom potpredsjedniku i dopustiti oporbi da vodi prijelaznu vladu koja će usuglasiti nacrt novog ustava i pripremiti nove izbore, priopćile su u nedjelju arapske zemlje Perzijskog zaljeva. Salehova vlada i oporba sastat će se u Saudijskoj Arabiji kako bi razgovarali o jemenskom "jedinstvu, sigurnosti i stabilnosti", rekli su ministri vanjskih poslova Vijeća za suradnju u Zaljevu u izjavi nakon razgovora u saudijskoj prijestolnici Rijadu. "Formiranje vlade nacionalnog jedinstva pod vodstvom oporbe koja ima pravo formirati odbore za nacrt ustava i odražavanje izbora" bilo je ključno načelo na sastanku dvije strane pod pokroviteljstvom Vijeća, rekli su ministri. Susret između oporbe i Saleha bit će temeljen na prijedlogu da Saleh preda vlast svom potpredsjedniku Abu-Rabu Mansuru Hadiju. Za sastanak još nije određen datum.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙