FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: ipet
ZAGREB, 11. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je sinoć u Dnevniku Nove TV kako mu je optužnica protiv generala Ante Gotovine potpuno neprihvatljiva i da je riječ o političkoj inkriminaciji. Milanović je podsjetio da je zbog optužnice protiv generale Ante Gotovine još Ivica Račan, kao tadašnji premijer i jedini od hrvatskih političara, pisao glavnoj tužiteljici Haaškoga suda Carli del Ponte. Napomenuo je da politička inkriminacija ne postoji u statutu Haaškoga suda pa tako, rekao je, general Gotovina ne može zato biti kriv. Zoran Milanović istaknuo je da se protiv takve političke optužnice treba boriti pravnim i političkim sredstvima. Milanović je niječno odgovorio na pitanje hoće li za Hrvatsku biti opasno ako inkriminacija "zajednički zločinački pothvat" uđe u presudu hrvatskim generalima dodavši da ćemo "živjeti i raditi drukčije". Istaknuo je kako se ne želi "prepucavati s premijerkom Kosor koja je izjavila da nije ništa rekao na sjednici Nacionalnog odbora". Napomenuo je da je sastanak Nacionalnog odbora zatvoren sastanak te da "nije u redu o tome govoriti" te dodao da se je informirao o tome što će premijerka govoriti na tome sastanku, a premijerku izjavu ocijenio je kao "ogovaranje". Kad je pak riječ o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, Milanović je istaknuo da je pri tomu važnija Hrvatska vod Europe. Ustvrdivši kako je popis birača fikcija i falsifikat, Milanović je ocijenio da će vladajuća većina odlučiti što će biti s izbornim jedinicama te da će se SDP boriti u Hrvatskome saboru protiv prekrajanja izbornih jedinica.

PULA - Istražnom sucu Županijskog suda u Puli sinoć je privedena i šesta osoba osumnjičena u slučaju malverzacije prilikom kupnje i prodaje nekretnina za tvrtku "Kermas ulaganja" u vlasništvu Danka Končara, doznaje se u Županijskom sudu u Puli. Riječ je o 50-godišnjem Borisu Sorgu iz Rovinja, suvlasniku rovinjske agencije za nekretnine, kojemu je sinoć istražni sudac Županijskog suda u Puli nakon ispitivanja odredio 48-satno zadržavanje u pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Privođenje Borisa Sorga samo je nastavak opsežne kriminalističke istrage koju policija provodi u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Puli, i to temeljem prijave koju je u listopadu prošle godine putem svog odvjetnika podnio Danko Končar.

SINJ - Festival znanosti - Sinj 2011. koji je jučer počeo u Sinju ujedno je i prvi regionalni festival znanosti jer na njemu, uz hrvatske, sudjeluju i znanstvenici iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a u organizaciji sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku te u suradnji s Tehničkim muzejom i British Councilom (Britanski savjet) iz Zagreba. Festival je otvorila Ankica Marinović, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske, istaknuvši da je ta priredba, iako je riječ tek o drugom Festivalu znanosti u Sinju, u znanstvenom miljeu već prepoznata kao zanimljiv i edukativan događaj. Ovogodišnji Festival nosi naziv "Svjetlost", a i ove godine je okupio ugledne znanstvenike poput akademika Vladimira Paara i Nikole Kallaya, profesora Franje Sokolića i drugih. U pet festivalskih dana održat će se 16 javnih predavanja i seminara te nekoliko radionica. Znanstvenici će također, kao i prošle godine, u sinjskim osnovnim i srednjim školama održati niz zanimljivih predavanja.

OSIJEK - Opera u tri čina "Kraljevi i konjušari", skladateljice Sanje Drakulić, po libretu Mire Gavrana i u režiji Roberta Raponje te pod ravnanjem Filipa Pavišića praizvedena je sinoć u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Osijeku u sklopu 26. Muzičkoga biennala Zagreb. Intendant osječkoga HNK-a Božidar Šnajder istaknuo je da je praizvedba opere "Kraljevi i konjušari" najveći i najznačajniji projekt te kazališne kuće u ovoj sezoni, kao i da je HNK u Osijeku time postao dio ugledne priredbe Muzičkoga biennala Zagreb koji ove godine slavi pola stoljeća od utemeljenja. U predstavi su, među ostalima, nastupili Damir Fatović (kralj Marun), Ljiljana Čokljat (kraljica Jelena), Vlaho Ljutić, Dali Mor, Krunoslav Tuma i drugi, te Zbor i Orkestar osječkoga HNK-a. Uz osječko kazalište u program 26. Muzičkoga biennala Zagreb uključena su i kazališta u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Varaždinu

(Hina) xipet yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙