FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 31. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

PLITVIČKA JEZERA - Obilježavanje 20 godina od "krvavog Uskrsa" i pogibije redarstvenika Josipa Jovića, prve žrtve u Domovinskom ratu, počelo je na Plitvicama u nazočnosti predsjednika Republike polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen ozbilježjem Josipu Joviću. Nakon članova obitelji i suboraca, vijence su položili predsjednik Republike Ivo Josipović, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak, izaslanik predsjednice Vlade Jadranke Kosor ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, ministar branitelja Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Drago Lovrić i drugi. Josip Jović poginuo je 31. ožujka 1991. tijekom akcije "Plitvice" kada su pripadnici za posebne namjene hrvatskog MUP-a ponovno uspostavili policijsku postaju na Plitvičkim Jezerima, koju su nekoliko dana ranije zauzeli pripadnici pobunjeničkih snaga. U sukobu s paravojnim srpskim snagama poginuo je 22-godišnji Josip Jović, a još devet pripadnika Specijalne policije bilo je ranjeno.

ZAGREB - Na graničnom prijelazu Bregana jučer je zaplijenjeno gotovo 55.000 tableta Naposim i Clenbuterol, vrijednih pola milijuna kuna, a riječ je o najvećoj ovogodišnjoj zaplijeni tableta, izvijestila je danas Carinska uprava. Tablete su pronađene u osobnom automobilu hrvatskih registracijskih oznaka kojim je neimenovani hrvatski državljanin pokušao izaći iz Hrvatske, neprijavivši što prevozi. U Carinskoj upravi kažu da su na "temelju analize rizika", carinici i granični policajci detaljno pregledi vozilo i pritom pronašli 49.700 tableta Naposim, te 4950 tableta Clenberol. Tržišna vrijednost pronađenih tableta procjenjuje se na 501.950 kuna. "Točno određenje predmetnih tableta kao robe koja ulazi o kategoriju lijekova, ili eventualno dodataka prehrani, kao i karakteristike same robe utvrditi će se u suradnji s nadležnim stručnim tijelima, to jeste Graničnom sanitarnom inspekcijom odnosno Farmaceutskom inspekcijom Ministarstva zdravstva socijalne skrbi, kao i eventualno s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode", stoji u priopćenju Carinske uprave.

ZAGREB - Ponovljeno suđenje bivšim potpredsjednicima Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josipu Matanoviću i Robertu Peši u slučaju "veliki maestro" danas nije započelo jer je Matanovićev branitelj zatražio izuzeće sutkinje zagrebačkog Županijskog suda Ivane Kršul. Odvjetnik Branko Šerić izuzeće je zatražio zbog sumnje u sutkinjinu pristranost, s obzirom da je tijekom prvog suđenja sudjelovala u odlukama o pritvoru optuženih u ovom slučaju. Zahtjev je obrazložio praksom Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava. Odluku o zahtjevu za izuzećem donijet će predsjednik zagrebačkog Županijskog suda.

ZAGREB - Koalicija Srpska sloga izrazila je danas zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda RH o ukidanju dijela članaka Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojima se, između ostalog, neobrađeno zemljište moglo privremeno oduzeti vlasnicima i dati u zakup uz naknadu, ali bez njihova znanja. Ustavni je sud, na zahtjev Srpskog demokratskog foruma (SDF) i više drugih udruga i pojedinaca, spriječio kršenje temeljnih ljudskih prava vlasnika zemljišta tako da je ukinuo odredbe Zakona prema kojima je njihovim zemljištem u Hrvatskoj silom zakona mogla raspolagati Agencija za poljoprivredno zemljište, navodi se u priopćenju Srpske sloge.Koalicija Srpska sloga drži potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca osobno odgovornim za pokušaj nanošenja velike štete vlasnicima poljoprivrednog zemljišta i poziva ga da kao supredlagatelj Zakona o poljoprivrednom zemljištu podnese neopozivu ostavku kao čin preuzimanja političke odgovornosti za svoje djelovanje suprotno interesima svih građana, a posebno srpske nacionalne manjine za čijeg se predstavnika izdaje.

ZAGREB - U povodu najvećeg katoličkog blagdana, Uskrsa, Turistička zajednica grada Zagreba priopćila je danas kako će posjetiteljima i građanima Zagreba i ove godine pokloniti prigodnu izložbu uskršnjih pisanica, koja će se moći razgledati od 3. travnja do 2. svibnja na Kaptolu ispred Katedrale. Pisanice dolaze iz Kloštra Podravskog (Udruga kloštranska paleta), Đurđevca, Molva, Hlebina (Udruga hlebinskih slikara i kipara) te Podravkine udruge naivnih umjetnika. Svako jaje napravljeno je od pleksiglasa, visoko 2,05 metara, široko 1,5 metar i zajedno s postoljem teško 120 kilograma. Pisanice su svojim jedinstvenim izgledom osvojile i ukrasile mnoge europske i svjetske metropole, promovirajući hrvatsko naivno slikarstvo i nasljeđe. Uz izložbe uskršnjih pisanica, bit će tradicionalno organizirana i uskršnja folklorna večer, koja će se održati u ponedjeljak, 25. travnja, u kazalištu Komedija, s početkom u 19 sati.

DUBROVNIK - Prekrivač kneževa kreveta izrađen od tkanine iz druge polovice 16. stoljeća vraćen je u dubrovački Knežev dvor s restauracije koja je trajala gotovo dvije godine. Konzervatorsko-restauratorski radovi izvršeni su u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu pod vodstvom Gordane Car. Riječ je o prekrivaču s kneževa kreveta sašivenom od svilenog damasta iz druge polovice 16. stoljeća koji je 1972. bio zamijenjen novim, izrađenim od novootkupljene tkanine iz 18. i 19. stoljeća.

(Hina) xntod yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙